Γιατί μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της Α.Α.Δ.Ε 20.000 , περίπου, φορολογούμενοι ; Ποιά είναι η επόμενη κίνηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Οι έλεγχοι της Α.Α.Δ.Ε έδειξαν ότι περίπου 20.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν για το φορολογικό έτος 2021 ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ , την ίδια χρονιά εντοπίστηκαν να έχουν πραγματοποιήσει προσωπικές δαπάνες διαβίωσης πολύ μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ, δυσανάλογα υψηλές των χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Έτσι αναμένεται να τους καλέσει η Εφορία τις επόμενες ημέρες για αναλυτικές εξηγήσεις.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μετά τη γιγαντιαία διασταύρωση που πραγματοποίησαν σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 στις οποίες το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα ήταν κάτω των 10.000 ευρώ. Συνολικά εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ και με προσωπικές δαπάνες διαβίωσης μεγαλύτερες των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, όμως αυτοί με τις πιο μεγάλες αποκλίσεις ήταν περίπου 20.000 και θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω 20.000 περίπου φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για το πώς κατόρθωσαν να διαβιώσουν πραγματοποιώντας ετησίως υπέρογκες δαπάνες, ακόμη και της τάξεως των 100.000 ευρώ, όταν τα εμφανή εισοδήματά τους ήταν κάτω των 10.000 ευρώ και με διασταυρωμένο το δεδομένο ότι τα ποσά που δαπάνησαν δεν προέρχονται από ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών (από αποταμιεύσεις).

Όσοι δεν καταφέρουν να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους διαπιστώθηκε αυτή η μεγάλη διαφορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να  επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Μάλιστα, ο έλεγχος θα πάει και πέντε χρόνια πίσω για να διαπιστωθεί εάν και τα προηγούμενα χρόνια η φορολογική τους εικόνα ήταν ίδια.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις υποβληθείσες το 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα φορολογικού έτους 2021 έως 10.000 ευρώ. Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώθηκαν με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφηκε ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

«Θα μπούμε σε μια διαδικασία να  τους φωνάξουμε για  να δούμε εάν αυτά που βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα» ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής επισημαίνοντας  ότι οι έλεγχοι «είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης».

Για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ διασταύρωσαν μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:

–  Πληρωμές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες

–  Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ

– Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

– Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)

–  Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ