“Για τον Π. Τατούλη και την Νέα Πελοπόννησο η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Πλημμυρών & Υδάτινων Πόρων» αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της επόμενης περιόδου”

“ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ. ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ”

“Για τον Πέτρο Τατούλη και την Νέα Πελοπόννησο η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Πλημμυρών & Υδάτινων Πόρων» αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Έχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που δίνει λύσεις.”, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου , το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Οι υδάτινοι πόροι διαχρονικά αποτελούσαν πηγή πλούτου και η έλλειψη τους αιτία δεινών.

Ωστόσο σήμερα με την  κλιματική αλλαγή να είναι αδιαμφισβήτητη και τις συνέπειες από αυτήν να μεγεθύνονται σε όλο τον κόσμο, οι υδάτινοι πόροι εξελίσσονται σε στρατηγικό μέγεθος.

Οι πλημμύρες αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του πλανήτη μας. Ο άνθρωπος βιώνει τις συνέπειες τους για πολλές χιλιετίες. Τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές που φέρνουν μαζί τους είναι μια πραγματικότητα. Ζημιές εκατομμυρίων  προκαλούνται κάθε χρόνο σε δημόσιες υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες   και  καλλιέργειες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μεγεθύνουν το πρόβλημα και πλέον πέρα των καταστροφών θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα.

Η  Πελοπόννησος είναι μια Περιφέρεια που βιώνει τόσο τις πλημμύρες όσο και την έλλειψη νερού. Στην Αργολίδα και την Κορινθία η υδροδότηση των αστικών κέντρων παραμένει προβληματική. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των  καλλιεργούμενων εκτάσεων παραμένει απότιστο. Μεγάλες αστικές και περιαστικές περιοχές πλημμυρίζουν κάθε δυο με τρία χρόνια.

Γνωρίζουμε καλά ότι η δύναμη της φύσης είναι ανυπέρβλητη. Ωστόσο, σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε έργα διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων. Με την κατασκευή ταμιευτήρων, αλλά και έργων εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα μπορούμε να  εξασφαλίσουμε υδάτινους πόρους. Βέβαια, η  υλοποίηση τέτοιων έργων δεν είναι εύκολη υπόθεση, χωρίς εξειδικευμένη  τεχνογνωσία το κόστος εκτινάσσεται,  και τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν.

Τον Ιούλιο του 2018, με την ψήφιση του ν.4555/2018, η αρμοδιότητα για την αντιπλημμυρική προστασία μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια. Το 2019, γνωρίζοντας το ύψος των διαθέσιμων πόρων και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που είχαμε αποκτήσει από επιτυχημένες παρεμβάσεις όπως αυτή του Έλους στη Λακωνία, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την  αντιπλημμυρική προστασία της Πελοποννήσου που περιλάμβανε έξυπνες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Εξηγήσαμε ότι  δεν υπάρχει δυνατότητα για φαραωνικού τύπου έργα μεγάλης εμβέλειας και ότι απαιτείται  νοικοκυροσύνη.

Δυστυχώς η Πελοπόννησος έχασε μια 4ετια επειδή, όπως κατήγγειλε δημόσια ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας,  το «σύστημα» που σήμερα έχουμε απέναντί μας να διεκδικεί την διοίκηση της Περιφέρειας, απαίτησε μια γιγαντιαία απευθείας ανάθεση 80 εκ. ευρώ βάζοντας το «ταμείο του συστήματος» πάνω από το καλό του τόπου μας.

Για την ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Πλημμυρών & Υδάτινων Πόρων» αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της επόμενης περιόδου.

Γνωρίζοντας το ύψος των διαθέσιμων πόρων, έχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία  σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει:

-Την εξασφάλιση πρόσθετου θετικού ισοζυγίου για τους υπόγειους υδροφορείς, 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Με την κατασκευή κατά μήκος των μεγάλων ρεμάτων τουλάχιστον 500 μικρών ανασχετικών φραγμάτων (50.000 ευρώ/φράγμα) που θα εξασφαλίζουν ανάντη κατακλιζόμενο όγκο τουλάχιστον 10.000m3. Αξιοποιώντας ανά έτος 5 γεμίσματα με αντίστοιχες κατεισδύσεις εξασφαλίζουμε πρόσθετο εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων με  25.000.000 κυβικών μέτρων νερού.

-Την εξασφάλιση νέων επιφανειακών ταμιευτήρων συνολικής χωρητικότητας άνω των 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Με την ολοκλήρωση των δυο μεγάλων ταμιευτήρων που ξεκινήσαμε πριν το 2019  (Ασωπού Κορινθίας και Λαγκουβάρδου Μεσσηνίας) και την κατασκευή ενός ακόμα   στην Λακωνία (Κελεφίνας).

-Την εξασφάλιση νέων υδάτινων πόρων τουλάχιστον 25.000.000 κυβικών μέτρων με την αξιοποίηση των παράκτιων αναβάλων που θα χρησιμοποιηθούν για ύδρευση και άρδευση.

-Τον συστηματικό καθαρισμό όλων των ρεμάτων με λεκάνη απορροής μεγαλύτερη από 10 κυβικών μέτρων νερού

-Την κατασκευή έργων προστασίας σε όλες τις μεγάλες καταβόθρες με κύρια στόχευση τη συνεχή τους λειτουργία. ..”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ