Γιώργος Ψυχογιός: «Τι σκοπεύουν να πράξουν οι αρμόδιοι Υπουργοί προκειμένου να προστατευθούν οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό», αλλά και όλα τα χωριά της ανατολικής Κορινθίας;»

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς  Εσωτερικών,
Υποδομών και Μεταφορών και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής του νομού μας Γιώργος Ψυχογιός σχετικά με την άμεση  αντιπλημμυρική θωράκιση και αποζημίωση νοικοκυριών, αλλά και των αγροτών της Κορινθίας που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Ο κος Ψυχογιός αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στο έντονο καιρικό φαινόμενο αλλά και την καταστροφική πυρκαγιά που προηγήθηκε στην ανατολική Κορινθία , αναφέρει: «Όπως προκύπτει από πρόσφατη σύσκεψη του Δημάρχου Κορινθίων με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, όπου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν στον οικιστικό ιστό, το κονδύλι που διέθεσε το Υπουργείο για τις αναγκαίες και επείγουσες παρεμβάσεις στην περιοχή, ανέρχεται μόλις στο 10% αυτού που είχε ζητηθεί, ήτοι 150.000 Ευρώ αντί του ποσού του 1,5 εκ. Ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Επιπλέον, η ισχυρή καταιγίδα της 19ης Σεπτεμβρίου 2020 προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όψιμης σουλτανίνας και κηπευτικών σε όλο το Νομό και κυρίως σε πληθώρα κοινοτήτων του Δήμου Σικυωνίων (Κρυονέρι, Λαλιώτη, Σούλι, Μικρός και Μεγάλος Βάλτος, Κλημέντι, Καίσαρι, Βελίνα, Μποζικά, κλπ), του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Θροφαρί, κλπ.) και αλλού, αφήνοντας τους παραγωγούς σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, με την παραγωγή τους αδιάθετη και κατεστραμμένη.
Επειδή λόγω των συνεπειών της πυρκαγιάς στις 22/7/2020, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες νέας πλημμύρας και η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας πρέπει άμεσα να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα που θα προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και υποδομές.

Επειδή οι κάτοικοι των Λουτρών Ωραίας Ελένης και Αλμυρής που, κυρίως, επλήγησαν από τον «Ιανό» πρέπει ταχύτατα να στηριχτούν οικονομικά για τις ανάγκες των νοικοκυριών και των ιδιοκτησιών τους.

Επειδή πρέπει να εκτιμηθούν άμεσα και επαρκώς από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές στην παραγωγή, προκειμένου να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών του Νομού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι σκοπεύουν να πράξουν προκειμένου να προστατευθούν οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό», και ιδιαίτερα των Λουτρών Ωραίας Ελένης και Αλμυρής, αλλά και το σύνολο των χωριών της ανατολικής Κορινθίας που, λόγω και της πρόσφατης πυρκαγιάς της 22/7/2020, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα;
  2. Θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων (δίκτυο αγωγού ομβρίων, έργα διάνοιξης χειμάρρων, κατασκευή αυλάκων) να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές των παραγωγών που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή λίγο πριν διαθέσουν την παραγωγή τους και να επισπευστεί η οικονομική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του Νομού από τον ΕΛΓΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Ψυχογιός Γεώργιος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ