Γ. Ψυχογιός: “Ζητάμε άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί σε προσωπικό, προγράμματα επανένταξης και υποδομές το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου..”

Ο Βουλευτής του νομού μας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Ψυχογιός έκανε σήμερα το απόγευμα την παρακάτω ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο FB ,μετά τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, μεταξύ ανήλικων : 

“Συνεχή επεισόδια και συγκρούσεις στις Φυλακές Ανηλίκων Κορίνθου. Η απαξίωση της δομής και η σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν την κατάσταση στα άκρα.

Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες βίαιων επεισοδίων και συγκρούσεων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, όπου κρατούνται κυρίως ανήλικοι.

Σε μια φυλακή, μάλιστα, που μέχρι το 2019 λειτουργούσε με σαφώς καλύτερο τρόπο ως προς τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλεια για όλους, με κανονική λειτουργία σχολείου, με προγράμματα επανένταξης και δράσεις εξωστρέφειας για τους κρατούμενους.

Δυστυχώς, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, αρχικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο σας που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε και πολλά πρακτικά προβλήματα, τη μείωση του προσωπικού και την υποστελέχωση των φυλακών Κορίνθου όπου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσαν 4 άτομα περισσότερα, την υποβάθμιση των υποδομών και την υλοποίηση από την κυβέρνηση μιας τιμωρητικής πολιτικής για τους κρατούμενους, που ήδη έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο, με περικοπή προγραμμάτων εκπαίδευσης & επανένταξης όπως προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας.

Στις 30 Ιουλίου, σημειώθηκαν επεισόδια και πάλι. Με εξέγερση κρατουμένων για τις συνθήκες διαβίωσης και τη συμπεριφορά ορισμένων σωφρονιστικών, όπως αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα, πρόκληση υλικών ζημιών και μεγάλη ένταση. Στη συνέχεια, οι ανήλικοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια Τμημάτων της Κορίνθου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου ήδη κρατούνται για μέρες αναμένοντας την διαδικασία της προανάκρισης.

Επειδή, πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά στην τήρηση του κράτους δικαίου, την ομαλή λειτουργία μιας δομής ιδιαίτερα ευαίσθητης που αφορά σε ανήλικους κρατούμενους, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.

Ζητάμε άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί σε προσωπικό, προγράμματα επανένταξης και υποδομές το ΕΚΚ Κορίνθου, για την εύρυθμη λειτουργία του, τα δικαιώματα του ανήλικων κρατουμένων και τις υπηρεσίες του προσωπικού.

Ζητάμε άμεσα απαντήσεις για το πού κρατούνται όλες αυτές τις μέρες οι ανήλικοι που έχουν προσαχθεί, κάτω από ποιες συνθήκες και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επιστροφή τους στο σωφρονιστικό κατάστημα.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ