Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε την ένταξη στις ενισχύσεις de minimis και την άμεση στήριξη των παραγωγών βερίκοκων και επιτραπέζιων σταφυλιών της Κορινθίας 

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε  ο Γ. Ψυχογιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επείγουσα ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών της Κορινθίας για τις ζημιές του 2022.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι “το 2022 ήταν μια πολλή άσχημη χρονιά για την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες της Κορινθίας. Παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες, έλλειψη νερού, βροχοπτώσεις, είναι μερικά από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό.

Παρότι το Υπουργείο είχε δεσμευτεί σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας και στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή, ήρθαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ στο Νομό, τα οποία ούτε τις καλυπτόμενες ζημιές δεν αποτυπώνουν ενώ η Κορινθία μένει εκτός κρατικών ενισχύσεων de minimis για τα πυρηνόκαρπα, τα επιτραπέζια σταφύλια και άλλες καλλιέργειες. Παράλληλα, στην Ερώτηση τονίζεται  η έντονη διαμαρτυρία πολλών αγροτικών συνεταιρισμών του Νομού, κυρίως παραγωγών βερίκοκου και επιτραπέζιων σταφυλιών, για τον άδικο αυτό αποκλεισμό τους από τα de minimis που ήταν ένα εργαλείο που η κυβέρνηση του ΣΥΙΖΑ είχε πρώτη ενεργοποιήσει το 2019 ανακουφίζοντας σημαντικά τους παραγωγούς που είχαν πληγεί.”

Ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό άμεσες απαντήσεις και ενέργειες για την στήριξη των Κορίνθιων παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών και πηρυνόκαρπων, ενώ θέτει και το ζήτημα της καταβολής δίκαιων, επαρκών και σε σύντομο διάστημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

14 Μαρτίου 2023

Θέμα: «Εκτός κρατικών ενισχύσεων (de minimis) οι αγρότες της Κορινθίας που αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης»

Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι το 2022 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την αγροτική παραγωγή και τους παραγωγούς της Κορινθίας. Παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες, έλλειψη νερού, βροχοπτώσεις, είναι μερικά μόνο από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό.

Σε συνάντησή μας με το Υπουργείο, είχατε δεσμευτεί ότι θα μας απαντήσετε για την κάλυψη των μη ασφαλιστικά καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών, από Ταμείο Αρωγής και de minimis, όπως σας είχαμε προτείνει, μέχρι τέλος Οκτώβριου 2022.

Απάντηση δεν πήραμε ποτέ, παρά το γεγονός ότι σας έχουμε ενοχλήσει αρκετές φορές. Αντί απάντησης, ήρθαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ στο Νομό, τα οποία ούτε τις καλυπτόμενες ζημιές δεν αποτυπώνουν. Επιπλέον, όπως αναφέρουν με επιστολή τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πασίου – Κλημεντίου, και οι συνεταιρισμοί Κιάτου -Τραγάνας, Μουλκίου, Βασιλικού και Λαλιωτίου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι παραγωγοί βερίκοκου Κορινθίας αποκλείστηκαν και αυτοί από την ενίσχυση de minimis παρόλο που έχουν βρεθεί στην ίδια δυσμενή κατάσταση με τους υπόλοιπους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Ταυτόχρονα, διαβάζουμε ότι προχωράτε σε χορήγηση κρατικών ενισχύσεων (de minimis) για μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημιές και ενίσχυση λόγω επιπτώσεων πολέμου, στα πυρηνόκαρπα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Επειδή, όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέτρα και σταθμά από την Πολιτεία.

Επειδή, η Κορινθία είναι περιοχή της Ελλάδας με καλλιέργειες που δέχτηκαν ίδιες ή και μεγαλύτερες επιπτώσεις με καλλιέργειες άλλων περιοχών της χώρας.

Επειδή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου και των πολιτικών σας επιλογών φτωχοποιούν και οδηγούν εκτός παραγωγής τους Κορίνθιους αγρότες.

Επειδή, εκτός από τα επιτραπέζια σταφύλια που αντιμετώπισαν προβλήματα από την λειψυδρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κορινθία παράγει και μεγάλες ποσότητες πυρηνοκάρπων με σημαντικότερα τα βερίκοκα.

Επειδή, παρά τις δηλώσεις σας οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν δόθηκαν στο 100%, αλλά δόθηκε έναντι 80%.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να εντάξει τους Κορίνθιους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών και πυρηνοκάρπων στα de minimis,όπως συνέβη και πάλι σε άλλες περιοχές;
  1. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν οι υπόλοιπες ζημιές στο Νομό;
  1. Πότε προβλέπεται να εξοφληθεί το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων;
  1. Ποια τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ και ποιο το προϋπολογισμένο ποσό των ζημιών του 2022 στη χώρα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος  Ψυχογιός”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ