Γ. Ψυχογιός : “Με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω! Άλλη μια βολή στο κράτος δικαίου”. Τοποθέτηση του Βουλευτή στο Νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο δικαστικό χάρτη στην ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε μεταξύ άλλων: 

“…Ως δικηγόρος, που έχω υπηρετήσει το ελεύθερο επάγγελμα για πολλά χρόνια και γνωρίζω τα Ειρηνοδικεία πολύ καλά, σας λέω ευθέως ότι αυτό που κάνετε σήμερα όχι μόνο δεν είναι λύση ή μεταρρύθμιση, αλλά μας πάει πίσω από πολλές πλευρές.
Και αυτό σας το είπαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά περί άλλων τυρβάζετε. Προσεγγίζετε τη λειτουργία ενός κορυφαίου θεσμού για την Δημοκρατία με κριτήρια οικονομικού κόστους και αυτό το κάνετε με στοιχεία που αμφισβητούνται κι όχι μετά από μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη, αλλά με απλές προσθέσεις και διαιρέσεις.
Όταν ήμασταν εμείς Κυβέρνηση με τεκμηρίωση, επιχειρήματα, αποφασιστικότητα και διαπραγμάτευση προχωρούσαμε και επιβάλαμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα. Εσείς κάνετε το αντίθετο. Παίρνετε τη χειρότερη πρόταση και όχι τυχαία.
Δεν σέβεστε τους ανθρώπους πρώτης γραμμής και του πεδίου των δικαστηρίων, ευνοείτε τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις εταιρείες, ανοίγετε το δρόμο για ιδιώτες στις δικαστικές υπηρεσίες και τα κτίρια.
Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη βίαιη, ριζική και βάναυση αλλαγή που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο και τις περιφέρειές μας σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι το κλείσιμο τραπεζών, ταχυδρομείων και άλλων κρατικών λειτουργιών, και τώρα την ίδια τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της….
Καταθέσαμε τροπολογία η οποία αποσκοπεί σε μια αποκατάσταση αδικίας, στην επαναφορά της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης που καταργήθηκε το 2011 προς τους δικαστικούς υπαλλήλους, η οποία καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ και λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών εργασίας – που τώρα θα επιδεινωθούν-, αλλά και λόγω της ακραίας ακρίβειας που έχει τη σφραγίδα της Κυβέρνησής σας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ειρηνοδίκες σχολιάζουν για τον τόπο υπηρεσίας τους, την αρχαιότητα, τα καθήκοντα, το αυτοδιοίκητο και τις μεταθέσεις τους, ότι αυτά αλλάζουν επί το δυσμενέστερον.
Εξάλλου, με Ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο σας ζήτησα να μην καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία Ξυλοκάστρου, Κιάτου και Νεμέας και αντιθέτως να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν με προσωπικό, υποδομές και μέσα.
Η απάντηση ήταν: Κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ξυλοκάστρου, ενός ιστορικού Ειρηνοδικείου που δόθηκαν μάχες για να μείνει ανοιχτό την περίοδο 2012-14 και περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου σε Νεμέα και Κιάτο. Πώς θα υποστηριχθούν με τους ελάχιστους υπαλλήλους που διαθέτουν, χωρίς τη δυνατότητα της αυτοτελούς στελέχωσής τους και χωρίς σύγχρονα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και ασφαλή κτήρια; Αυτή είναι η εικόνα.
Εμείς είμαστε απέναντι στο ξήλωμα κοινωνικών δικαιωμάτων. Χθες η Υγεία και η Παιδεία, σήμερα ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλειας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων – τίποτα, άλλωστε, δεν είναι σίγουρο και εξασφαλισμένο από την Κυβέρνησή σας – και την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και τον φυσικό δικαστή, την ασφάλεια δικαίου που είναι κρίσιμη για τη Δημοκρατία μας.
Μαζί, λοιπόν, με την κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου θα διεκδικούμε πάντα τα βασικά δικαιώματα και θα ξαναχτίσουμε μια Δικαιοσύνη οργανωμένη και προσβάσιμη σε όλους, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που αξίζει στην ελληνική κοινωνία που έχει περάσει τόσα και που εσείς ειδικά το κράτος δικαίου το έχετε απαξιώσει σε όλα τα επίπεδα.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ