Δυσκολεύει η κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης & κορωνοϊού, αφού βρισκόμαστε στην έξαρση των ιώσεων, αλλά “δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα”

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση , η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα , έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στον κόσμο. Αυξήθηκαν και οι νοσηλείες με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία και πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται .

Εν τω μεταξύ ισχυρές είναι οι συστάσεις των ειδικών, τόσο για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δομές Υγείας όσο και για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κοροναϊό, αλλά και το εμβόλιο της γρίπης.

Μιλώντας για το θέμα, ο δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει πως το θέμα είναι σοβαρό αναφέροντας, πάντως, ότι επί του παρόντος δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε αρχικά ότι «η Covid έχει “το μερίδιο του λέοντος” στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπάρχει υπετριπλασιασμός από άλλες χρονικές περιόδους, αλλά, σε σχέση με τις περιόδους πανδημίας, είμαστε πολύ χαμηλότερα».

Και προσθέτει: «Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους από την Covid, παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε σε σημείο που χρειάζονται μέτρα οριζόντιας φύσης. Αυτή τη στιγμή η σύσταση που έχει δώσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αφορά τον πληθυσμό άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς έχουμε πολύ λιγότερους από τους 200.000 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία που έχουν πάει να το κάνουν – αν το συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο εμβολιασμό της γρίπης που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ.».

«Η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ των δύο εμβολίων είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων: πρώτον το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ πιο προσιτό καθώς γίνεται στα φαρμακεία, ενώ της Covid απαιτεί ραντεβού και ίσως ο κόσμος το αμελεί, ίσως του φαίνεται πιο δύσκολο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το άλλο είναι ότι, αν ρωτάς κάποιον πόσες δόσεις Covid έχει κάνει, σου λέει ΄΄έκανα τέσσερις΄΄, π.χ., της γρίπης. Δεν θυμάται, γιατί δεν κάθεται να τις μετρήσει. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο της Covid είναι όπως της γρίπης: θα γίνεται κάθε χρόνο και δεν θα μετράμε δόσεις», τόνισε στη συνέχεια.

Η μάσκα

«Η μάσκα είναι ένα εργαλείο αυτή την περίοδο, τώρα που δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία», επεσήμανε ο ίδιος. «Όλοι οι ευάλωτοι και οι ευπαθείς πρέπει να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό, όσοι έχουν συμπτώματα είτε είναι θετικοί ή όχι, ώστε να μην μεταδώσουν την Covid αλλά και άλλα νοσήματα του αναπνευστικού. Επίσης αν έχουμε κολλήσει Covid, πέντε μέρες απομόνωση και τις επόμενες μέρες υποχρεωτικά με μάσκα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων

Στην ερώτηση αν οι οργανισμοί έχουν γίνει πλέον ασθενέστεροι και οι ιοί ανθεκτικότεροι, ο δρ. Μαγιορκίνης είπε ότι επειδή είμαστε πλέον πιο ψυλλιασμένοι, κάνουμε τεστ, και η καταγραφή είναι μεγαλύτερη.

«Αν αφαιρέσουμε την Covid, σε σχέση με τα υπόλοιπα αναπνευστικά είμαστε σε προ-Covid επίπεδα. Δεν θα φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με την Covid. Βρισκόμαστε στη χειμερινή έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων», κατέληξε ο Δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ