Ηλεκτροφωτισμός στον Δήμο Κορινθίων: Ν. Σταυρέλης : “Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Δήμου”. “Άλλη μια τέτοιου είδους σύμβαση και ο δήμος πρέπει να βάλει λουκέτο”

Ο ηλεκτροφωτισμός στον Δήμο Κορινθίων συζητήθηκε απόψε ,μεταξύ των άλλων θεμάτων ημερήσιας διάταξης, στο δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων με τους τόνους να ανεβαίνουν , αφού , όπως φάνηκε ήταν και το πιο σημαντικό και σοβαρό αφού , όπως ανέφερε ο δήμαρχος , το θέμα αυτό αποτελεί “το μεγαλύτερο σκάνδαλο του δήμου“. Έτσι το αποκάλεσε απόψε, ο Νίκος Σταυρέλης αναφερόμενος για άλλη μια φορά στη σύμβαση ηλεκτροφωτισμού . “Άλλη μια τέτοιου είδους σύμβαση”, πρόσθεσε “και ο δήμος πρέπει να βάλει λουκέτο.”

Πιο αναλυτικά , με αυτό ως πρώτο θέμα, δηλαδή την παραλαβή του έργου, ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου με τον Δήμαρχο να λέει ότι “έχουν διαπιστωθεί πολλές παραλείψεις, όπως λάθος κλίση των φωτιστικών, λάθος συνδέσεις που προκαλούν βραχυκυκλώματα, επίσης τα φωτιστικά καίγονται εύκολα με κακοκαιρία ή με αυξομείωση τάσης. Επίσης δεν φωτίζουν σωστά και πολλά έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημεία.

Επίσης τα φώτα δεν ανάβουν ή σβήνουν οπότε δίνεται εντολή από την τηλεδιαχείριση….

Επίσης υπάρχουν παράπονα σχεδόν από όλους τους προέδρους κοινοτήτων για τα προβλήματα στα φωτιστικά σώματα αλλά και από πολίτες.

Και αντί να μειωθεί η κατανάλωση, αυξήθηκε κατά 30% παρότι μπήκαν led φώτα νέας τεχνολογίας.”, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Ο δήμος μέχρι το 2021 είχε κόστος 1.210.000 ευρώ και όταν ανέλαβε η εταιρεία το κόστος εκτοξεύτηκε στο 1,9 εκατομμύρια κατά τον διαγωνισμό και μετά από αντίδραση το μείωσαν στα 1,7.”

Και “φωτογραφήθηκε” συγκεκριμένος είπε ο κ. Σταυρελης και ήρθε μόνο αυτός να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. … Ανέφερε επίσης ότι αφαιρέθηκαν 8.864 μπράτσα από τα συνολικά 21.000 αλλά ο τότε δήμαρχος είπε ότι δεν αλλάζει η τιμή. Δηλαδή 200.000 ζημιά για τον δήμο ή κέρδος για την εταιρεία. Και βάλαμε στους όρους ότι έπρεπε να έρθει εταιρεία που έχει κάνει αντίστοιχη σύμβαση. Δηλαδή τατσι μιτσι κότσι.”

Επίσης ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν και ποινικά αδικήματα αφού ήρθαν μεταγενέστερα παραστατικά και ο δήμος τα δέχτηκε. Σε βάθος χρόνια αντί για 15 εκατομμύρια το κόστος θα φτάσει τα 21,5.

Επίσης είπε ο κ. Σταυρελης ότι έχει ζητήσει από την κοινοπραξία να διορθώσει τα κακώς κατασκευαστικά κείμενα και τέλος ότι ο Δήμος θα πάει δικαστικά για να υπερασπιστεί το δίκαιο των δημοτών.

Ο κ. Νανόπουλος είπε ότι: “η σύμβαση έγινε με διακήρυξη και ότι δεν προσέφυγε καμία εταιρεία ενδιαφερόμενη.  Άρα η διακήρυξη ήταν σωστή.

Πρέπει να γίνει μείωση κόστους άρα και για αυτό πρέπει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Σας είπα με ποιον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση.

Αυτό που λέτε για την επιτροπή, συνέχισε, είναι κάποιες παρατηρήσεις με τις οποίες συμφωνώ πρόσθεσε ο πρώην Δήμαρχος. Και το έργο θα πληρωθεί όταν ολοκληρωθεί, κατέληξε.

Η κατανάλωση έχει μειωθεί και έχω φέρει αυτά τα στοιχεία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νανόπουλος συνέχισε λέγοντας δεν ήρθε μια εταιρεία αλλά κοινοπραξία εταιρειών. Και επίσης “τις παραμέτρους που θέσαμε μπορούσαν να τις καλύψουν πέντε εταιρείες αλλά έπρεπε να είναι μεγάλες για να υπάρχει οικονομική επάρκεια να εκτελεστεί το έργο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης είπε ότι τα μπρατσα δεν είναι κέρδος της εταιρείας” όπως είπε ο κ. Σταυρελης.

Για τις νομικές κινήσεις ο κ. Νανόπουλος είπε ότι δεν έχει αντίρρηση, αλλά μπορεί να δημιουργηθούν απαιτήσεις εκατομμυρίων αν δεν πληρωθούν οι εργολάβοι,που τελικά θα πληρώσουν οι πολίτες.

Ο κ. Σταυρελης πρότεινε να το φέρουν ως θέμα να πει η αντιπολίτευση πως γίνεται να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Ο κ.Πρωτόπαπας είπε ότι από τη μια ακούνε σκάνδαλο, από την άλλη μεγάλη επιτυχία. Αλλά διαμαρτυρήθηκε ότι ο συνδυασμός του δεν έχει στοιχεία και κατηγόρησε τον πρώην και νυν δήμαρχο ότι απλά κάνουν παράσταση. Τέλος συμφώνησε και αυτός ότι πρέπει να αλλάξει η σύμβαση προς όφελος του δήμου, αλλά πρέπει να έχουν τα στοιχεία.

Ο κ. Γκουργιώτης είπε το θέμα είναι το πρωτόκολλο παραλαβής που αποδεικνύει πολλές παραλείψεις από την πλευρά της εταιρείας. Και ρώτησε αν ο δήμος θα καταγγείλει αυτή τη σύμβαση. Αν ο δήμος θα αναστείλει τις πληρωμές μέχρι τότε.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι παρέθεσε όλα τα στοιχεία. Και ότι αν δεν διορθώσει η εταιρεία τα προβλήματα, ο δήμος θα κινηθεί δικαστικά. Η σύμβαση θα αλλάξει, κατέληξε. “Γιατί να κάνω παράσταση που λέτε, δεν καταλαβαίνω, διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσάκωνας διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να κάνουν ένσταση σε διαγωνισμό εταιρείες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν…..

Ο κ. Νανόπουλος μεταξύ άλλων απάντησε ότι μπορούσαν να κάνουν ένσταση ενδιαφερόμενες εταιρείες επί της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Το θέμα τελικά αναβλήθηκε και με πρόταση του κ. Σταυρελη θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ