Κοπή πίτας Επιμελητηρίου Κορινθίας: Π. Λουζιώτης: Ποιοί είναι οι στόχοι μας για τη νέα χρονιά. Τί τόνισαν οι ομιλητές από το βήμα της εκδήλωσης .

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας, όπου χθες το απόγευμα έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας για το 2024 , έγιναν αρκετές ομιλίες σύντομες αλλά περιεκτικές και σημαντικές , εστιάζοντας τόσο στο κλίμα των ημερών όσο και στην οικονομία και τα θέματα των επιχειρήσεων. Παρών και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ ο οποίος αναφέρθηκε ,μεταξύ άλλων και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο .
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Λουζιώτης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε ένα δημιουργικό 2024. Αναφερόμενος στο χρόνο που πέρασε είπε πως υπήρξε ο πόλεμος της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης και οι οικονομικές προκλήσεις ήταν πολλές.
“Οι πληθωριστικές τάσεις, η άνοδος των επιτοκίων ήταν παράγοντες που δεν ευνόησαν ούτε την ελληνική οικονομία. Το ίδιο και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις προοδεύουν αφού άνοιξαν περισσότερες και έκλεισαν λιγότερες σε σχέση με πέρσι.”
Γι΄αυτό είμαστε αισιόδοξοι, συνέχισε ο κ. Λουζιώτης και προσβλέπουμε βέβαια στο ταμείο ανάκαμψης. Δεν σκοπεύω να κάνω ανασκόπηση του έργου μας αφού η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι έχετε “αγκαλιάσει” το έργο μας, πρόσθεσε. Έχουμε κάνει πολλά σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα αλλά και εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζόμενους, καθώς και εκπαίδευση και πιστοποίηση ανέργων. Επίσης διοργανώσαμε την Έκθεση “Κορινθία 2023” με συμμετοχή πάνω από 100 επιχειρήσεις.
Εμείς συνεχίζουμε με εξωστρέφεια, συνέχισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, με συμμετοχή σε εκθέσεις. Αλλά και με ενίσχυση των πληγέντων στη Θεσσαλία και όπου αλλού χρειαζόταν γιατί η επιχειρηματικότητα πάει παράλληλα με την ανθρωπιά.
Εξωστρέφεια, επενδύσεις και ανάπτυξη του τόπου είναι οι στόχοι μας και για την επόμενη χρονιά με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για το φορολογικό έχουμε προτείνει σύστημα σε βάθος δεκαετίας με μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτή είναι η χρονιά που θα ανεβάσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα στη θέση που της αξίζει, γι αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να διευκολύνει τη χρηματοδότησή τους. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη που στηρίζουν το έργο μας, είπε κλείνοντας ο κος Λουζιώτης. 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαράς ο οποίος δήλωσε ότι είναι δίπλα στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου. “Εξελίσσονται δύο πόλεμοι κοντά μας” συνέχισε και παρά τις δυσκολίες η οικονομία μας είναι πιο ασφαλής με προοπτικές. Είναι ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες με τον καλύτερο τρόπο, είπε κλείνοντας, πρέπει να προχωρήσουμε τα έργα και να απορροφήσουμε όλους τους πόρους που δικαιούμαστε.
Η βουλευτής κ. Μαριλένα Σούκουλη ευχήθηκε μία καλή χρονιά με προκοπή και επιχειρηματικές επιτυχίες. Όπως είπε: “Ο νέος χρόνος έχει προκλήσεις και ευκαιρίες, με προγράμματα στήριξης και το Επιμελητήριο, του οποίου είμαι κι εγώ μέλος, θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε κλείνοντας ότι φέρνει επενδύσεις, μειώνει την ανεργία, αυξάνει το ΑΕΠ με σταθερά βήματα μπροστά και θα κάνει ακόμη περισσότερα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την εισαγόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια κάποιων, τόνισε η κα Σούκουλη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ κ. Ψυχογιός ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και πρόσθεσε: ” Η επενδυτική βαθμίδα που αναφέρθηκε θα ανακατευθυνθεί προς την πλειοψηφία των επιχειρήσεων; Είναι ένα βασικό ερώτημα αυτό. Θα πέσει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις; Θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία από τις τράπεζες που παίρνουν υπέρογκες προμήθειες αισχροκερδώντας; Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τα οριζόντια €10.500 δυσκολεύει τους επαγγελματίες, πρέπει κάπως να βελτιωθεί ή να αλλάξει. Και κλείνοντας είπε ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά θα κατατεθούν και θα συζητηθούν.
Ο κ. Γκιολής Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας ευχήθηκε καλή χρονιά και εκ μέρους του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Το Επιμελητήριο είναι παντού και ευχόμαστε το 2024 να πάει ακόμη πιο ψηλά και πιο κοντά στις επιχειρήσεις, είπε. 
Ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Νίκος Σταυρέλης ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και τόνισε ότι είναι δίπλα στο Επιμελητήριο και τα μέλη του για ότι χρειαστεί. Την εξωστρέφεια που θέλει το Επιμελητήριο την θέλουμε κι εμείς για τον Δήμο είπε κλείνοντας.
Ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας κ.Θανάσης Μανάβης ευχήθηκε χρόνια πολλά, συνεχάρη τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου και είπε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε το 2024 για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται και να στρέψουμε όλοι το βλέμμα μας στις επιχειρήσεις κι εγώ επιχειρηματίας είμαι και ξέρω ότι αυτές δίνουν εργασία σε πολύ κόσμο.
Ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης  ευχήθηκε καλή χρονιά και ευχήθηκε συνεργασία γιατί “μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά, μεταξύ κυβέρνησης, Επιμελητηρίου, Δήμων και ευχήθηκε να έρθουν νέες επενδύσεις.” όπως είπε. 
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς ευχήθηκε καλή χρονιά. Το 2023 είπε, “άφησε ανοιχτές “πληγές” στις επιχειρήσεις, την χρηματοδότηση που είναι ελλειμματική. Θα έρθουν 120 δις τα επόμενα χρόνια αλλά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι έξω από το ταμείο ανάκαμψης. Το άλλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια της ενέργειας και το τελευταίο είναι το ιδιωτικό χρέος που βάζει σε κίνδυνο την περιουσία των Ελλήνων. Βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμό χωρίς οι Έλληνες να έχουν κάποια άμυνα διακινδυνεύοντας την περιουσία που έφτιαξαν ή κληρονόμησαν ενώ δεν έχουν κάποια ευθύνη. Την ευθύνη την έχουν όσοι κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι σήμερα.” είπε.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι κάτι τέτοιο με αναδρομική ισχύ δεν έχει ξαναγίνει. Τον τελευταίο μήνα αλλάξατε το νόμο που οδηγεί 470.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους σε λουκέτο. Θα φορολογηθώ κερδίζω ή όχι.
Τα δηλωθέντα εισοδήματα, συνέχισε ο κ. Καββαθάς είναι 80 δις και η κατανάλωση στα 140 δις. Λείπουν 60 δις που αν εμφανίζονταν το κράτος θα εισέπραττε 10 δις από τους φόρους. Και αντί να βρούμε και να εισπράξουμε από αυτά, με το νέο νομοσχέδιο θα εισπραχτούν 550.000 ευρώ καταστρέφοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο είπε, είναι ένα ιστορικό λάθος και αυτό ζήτησε από τους παρόντες βουλευτές να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό. Η Ελλάδα χάνει το 8% των εσόδων της σε φορολογικούς παραδείσους. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι δεν είμαστε μπανανία, δεν θα είμασταν αν καταφέρναμε να εισπράξουμε τους φόρους από τις μεγάλες επιχειρήσεις”, είπε καταλήγοντας ο κος Καβαθάς.
Ο κ. Μποζίκης πρόεδρος του ΟΕΒΕ ευχήθηκε καλή χρονιά, συνεχάρη τον πρόεδρο του Επιμελητήριου για το έργο του το προηγούμενο έτος. Συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Λουζιώτη αλλά και του κ. Καββαθά και είπε ότι αυτά πρέπει να διορθωθούν, για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι είναι η “ταφόπλακα”, ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ