Κ. Μητσοτάκης : “Πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν – Οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει”

Προέταξε και πάλι την προτεραιότητα της ανθρώπινης ζωής στην εθνική τραγωδία με τις πυρκαγιές ο Πρωθυπουργός , μιλώντας πριν από λίγα λεπτά  σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.  Αναγνώρισε πως υπήρξαν και αδυναμίες . Ζήτησε «συγνώμη» για τις όποιες αδυναμίες και παραλείψεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και είπε πως θα αποδοθούν ευθύνες.

Τόνισε ότι στο αυριανό Υπουργικό συμβούλιο θα επικεντρωθούν συγκεκριμμένα μέτρα που θα εξαγγελθούν προς τους πυρόπληκτους.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Με φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα.»

Ευχαρίστησε την συνδρομή από τα ξένα κράτη και για το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια .

«Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων.», είπε ο κος Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι «τυφλές». Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ