Μεγαλύτερη η ανησυχία για το “κοκτέιλ” γρίπης και κορωνοϊού μετά τις γιορτές . Υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου της γρίπης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης καθώς και άλλων ιώσεων , πριν τις γιορτές είχε αρχίσει να προκαλεί ανησυχία, με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να συστήνει στους πολίτες να λάβουν ορισμένα μέτρα για να μην αυξηθούν τα κρούσματα αλλά και για να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. 

Τώρα που οι γιορτές τελείωσαν, οι ανησυχίες των ειδικών είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί, όπως διαβάζουμε και σύμφωνα με ρεπορτάζ των αθηναϊκών Μ.Μ.Ε, στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής καταγράφηκε άνοδος του ιικού φορτίου και μάλιστα αναμένεται αύξηση του ιικού φορτίου. Το γεγονός σχολίασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών.

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κοροναϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», ανέφερε διευκρινίζοντα ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Αναφερόμενος στην γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη διάδοση.

«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» ανέφερε επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κοροναϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ