Νίκος Σταυρέλης: “Οι καιροί ου μενετοί” – Πρόταση για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων & επικίνδυνων κτιρίων στον Δήμο Κορινθίων

Την παρακάτω πρόταση κάνει ή καλύτερα ξανακάνει ο επικεφαλής της “Πνοής Δημιουργίας” και πρώην πρόεδρος Δ.Σ Κορινθίων κος Νίκος Σταυρέλης σχετικά με τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια στα όρια του Δήμου Κορινθίων, με αφορμή και τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στη Σάμο που στοίχισε τη ζώη σε δύο παιδιά. Ο κος Σταυρέλης αναφέρει: 
“Με αφορμή τον πρόσφατο καταστρεπτικό σεισμό της Σάμου και τον αδόκητο θάνατο δύο νέων παιδιών , πλακωμένων από μανδρότοιχο, είμαι υποχρεωμένος να επαναφέρω παλιά μου πρόταση προς το Δήμο.
Η Κόρινθος και η Κορινθία είναι ευάλωτη από το τελευταίο μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων του Κορινθιακού κόλπου τις 24/2/1981. Αυτό είναι σε όλους γνωστό.
Υπάρχουν αρκετά κτίσματα, οικίες, καταστήματα, αποθήκες κλπ
είτε ολόκληρα είτε μέρος τους (τοίχος, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά μας τα οποία πράγματι είναι ετοιμόρροπα, εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα. Επιπλέον είναι εστία μόλυνσης.
Η νομοθεσία υπάρχει.
Συγκρότηση επιτροπής μηχανικών της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για άμεση καταγραφή όλων των ετοιμόρροπων κα επικίνδυνων κτιρίων. Σύνταξη των αναγκαίων πρακτικών. Επίδοση στους ιδιοκτήτες ή θυροκόλληση όταν είναι άγνωστοι και εύλογη προθεσμία για κατεδάφιση από τους ιδιοκτήτες.
Στις επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες μηχανικοί από το ΤΕΕ, έναντι αμοιβής από το Δήμο ή εθελοντικά.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, είναι επιβεβλημένη ανάγκη η κατεδάφιση από τον Δήμο μας είτε με ίδια μέσα είτε με μισθωμένα για το σκοπό αυτό μηχανήματα και βεβαίωση των αναγκαίων ποσών στους ιδιοκτήτες.
Πολύ περισσότερο που η Κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη και έχει εισάγει σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή για χρηματοδότηση των δήμων από το Δημόσιο για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων.
Οι καιροί ου μενετοί.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ