“Να καταβληθούν άμεσα και χωρίς αδικίες τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων και στην Κορινθία” ζητά ο Γιώργος Ψυχογιός από τον Υπουργό Οικονομικών

Ο Βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός συνυπογράφει ερώτηση με άλλους συναδέλφους του για “Τις αδικίες στην καταβολή των αναδρομικών για χιλιάδες συνταξιούχους” . Την ερώτηση έφεραν  στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών 32 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου ” Οι βουλευτές αναφέρουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να λάβουν αναδρομικά 11 μηνών (6 μήνες από το 2015 και 5 μήνες από το 2016) για τις περικοπές που ψηφίστηκαν  το 2012. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πλήρως, αφαιρώντας τα ποσά των 400 ευρώ που δίδονταν τότε αντί επιδομάτων αδειών και δώρων από το ποσό των αναδρομικών, που καταβάλλει. Επίσης σημειώνουν ότι οι συνταξιούχοι ανησυχούν για ακόμα μια αδικία που βλέπουν σε βάρος τους, με την απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών η φορολόγηση των αναδρομικών να μη γίνει με τον συνηθισμένο τρόπο, αυτοτελώς, με παρακράτηση του 20%, αλλά, με την υποχρέωση των ωφελουμένων να  καταθέσουν δύο (2) τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, για το 2015 και το 2016. 

Επισημαίνουν ακόμη ότι αν τελικώς επιμείνει το Υπουργείο στη διπλή φορολόγηση με δύο τροποποιητικές δηλώσεις, τα αναδρομικά θα προστεθούν στο φόρο εισοδήματος με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι συνταξιούχοι σε πρόσθετο φόρο μέχρι και το 44% του ποσού που έλαβαν. Αυτό είναι πολύ άδικη και επώδυνη αντιμετώπιση μιας τάξης των ανθρώπων που πλήρωσαν σκληρά την οικονομική κρίση.  Σημειώνουν, εξάλλου, ότι από τα ποσά που επιστράφηκαν αφαιρέθηκαν τόκοι 5 ετών, παρά το ότι οι κύριες συντάξεις περικόπηκαν μέχρι το 2015 πάνω από 11 φορές”. 

“Κατόπιν αυτών, οι 32 βουλευτές/τριες ερωτούν τον Υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να μην ταλαιπωρηθούν και αδικηθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι, τι θα κάνει για να μην υπάρξει διπλή φορολογική επιβάρυνση στα αναδρομικά και αν θα καταβληθούν τελικώς τα ποσά αντί δώρων και αδειών, στους δικαιούχους συνταξιούχους;”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ