Οι ευχές και οι παραινέσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου στις τελετές ορκωμοσίας των νέων Δημάρχων Νίκου Σταυρέλη & Θανάση Μανάβη

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος τέλεσε τις ορκωμοσίες των νέων Δημάρχων Κορινθίων κ. Νίκου Σταυρέλη και Βέλου – Βόχας κ. Θανάση Μανάβη.

Στον λόγο του στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Σταυρέλη ο Σεβασμιώτατος “εξέφρασε την ιδιαίτερη του χαρά και τιμή που ως επικεφαλής της Τοπικής μας Εκκλησίας κλήθηκε να αναθέσει συν Θεώ την επιτέλεση των καθηκόντων της «εκκλησίας» του Δήμου της Κορίνθου στην νεοεκλεγείσα αρχή, υπό τον νέο Δήμαρχο της πόλεως μας κ. Νικόλαο Σταυρέλη.

Μια τέτοια αρχή είναι πάντοτε σημαντική γιατί όταν ο Θεός δίδει εντολές, τις δίδει με επιείκεια και κατανόηση, όταν όμως ο Λαός δίδει τις εντολές έχει απαιτήσεις και είναι σαν να επιτάσσει, αυτούς που αναλαμβάνουν το έργο της διοικήσεως του, λέγοντας τους «μηκέτι αμάρτανε, ίνα μη χείρόν τι σοί γένηται» (Ιω. ε’, 14).”

Απευθυνόμενος στον νέο Δήμαρχο κ. Σταυρέλη και σ’ όλους τους Συμβούλους επεσήμανε ότι οι Άρχοντες του Λαού πρέπει να είναι άλλες φορές αρεστοί στον Λαό, ώστε να πραγματοποιείται αυτό που προσευχόμαστε στην Θ. Λειτουργία «ἵνα καὶ ἡμεῖς, ἐν τῇ γαλήνῃ αὐτῶν (των Αρχόντων), ἤρεμον καὶ ἡσύχιον βίον διάγωμεν, ἐν πάσῃ εὐσεβείᾳ καὶ σεμνότητι» (Θ. Λειτουργία Αγ. Ιω. Χρυσοστόμου) και άλλες αυστηροί τηρητές των νόμων για να κυριαρχεί η τάξη η ευνομία και η δικαιοσύνη!

Ωστόσο, εμείς βρεθήκαμε εδώ και προσευχηθήκαμε στον Θεό γιατί σας θεωρούμε κομμάτι από την σάρκα μας, αδελφούς, φίλους και δικούς μας ανθρώπους, που θα μας εκπροσωπούν σε κάθε καλό και κακό και με την πολυφωνία στην λήψη των αποφάσεων θα εκπροσωπηθούν όλοι, όσοι σας τοποθέτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα διαψευστεί κανείς από εμάς ενώπιον Θεού και ανθρώπων!”

Μετά την Ορκωμοσία του κ. Μανάβη ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε “στην ευλογία, που του επεφύλαξε ο Θεός, για πέμπτη φορά από την εις Επίσκοπον Χειροτονίας του στην Αποστολική Ι. Μητρόπολή μας, να εγκαθιδρύει, διά της τελετής της Ορκωμοσίας, τις εκλεγείσες Δημοτικές Αρχές. Στις 18 Ιανουαρίου, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνω 50 χρόνια Ιερατικής Διακονίας και ομολογώ ότι είναι ξεχωριστή η παράδοση του τόπου μας να τελείται η εγκαθίδρυση των Δημοτικών Αρχών όχι στο «τέμενος της εκκλησίας του Δήμου», δηλαδή το δημοτικό κατάστημα, αλλά στον Ι. Ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό το γεγονός με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί ο Λαός της Κορινθίας μας έχει επηρρεαστεί βαθύτατα, δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, από το έργο και την κληρονομιά του Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας του Απόστολου των Εθνών Παύλου, ο Οποίος επιβάλει όλα να γίνονται «εὐσχημόνως καὶ κατὰ τάξιν» (Α΄ Κορ. ιδ’,40) και ορίζει σε όλους εμάς, μετά τον Θεό, να σεβόμαστε τις εξουσίες. Η περιοχή της Βόχας ήταν ανέκαθεν σημαντική και στα Ρωμαϊκά και στα Βυζαντινά χρόνια, αλλά και μετέπειτα και το λιμάνι της αποτελούσε πάντοτε σημείο αναφοράς, προόδου και οικονομικής άνθησης.

Ο Λαός αυτής της περιοχής ανέκαθεν έζησε στην ευμάρεια και ήταν φιλόπατρης, με σκυρτήματα δυνατής Πίστεως και γι’ αυτό πάντοτε είχε απαιτήσεις, απ’ αυτούς που εξέλεγε για να τον καθοδηγήσουν, να επιτελούν τα καθήκοντά τους με χρηστότητα, να είναι παραγωγικοί, με προγραμματισμό, σεβασμό και αγάπη προς τον πολίτη και τον τόπο.

Εμείς, σήμερα, στέκουμε κοντά σας κ. Δήμαρχε γιατί θέλουμε να επιτύχετε και η Τοπική μας Εκκλησία δεσμεύεται, χωρίς να αναμειγνύεται στα πολιτικά και στα καθήκοντά σας, με επίγνωση του διακριτού της ρόλου να εύχεται και να προσεύχεται για την επιτυχία σας προς τέρψη και ικανοποίηση των ψηφοφόρων σας, οι οποίοι σας επέλεξαν με χρυσές ελπίδες.

Πρότεινα να προτάξουμε τον Όρκο, ώστε να ορκιστείτε ότι θα φυλάξετε πίστη στην Πατρίδα και στα ιδανικά του Γένους μας και στην συνέχεια να θέσετε την χείρα σας «ἐπ᾿ ἄροτρον» και όπως λέει το Ι. Ευαγγέλιο «αυτός που θέτει την χείρα του στο άροτρο δεν πρέπει να βλέπει προς τα πίσω για να μην παρασυρθεί». Ακολουθήστε τα βήματα των προκατόχων σας, συνεχίστε το έργο, βελτιώστε το και να ξέρετε ότι ο Επίσκοπος, οι Ιερείς και τα μέλη της Εκκλησίας θα προσεύχονται, να φωτίζεστε για να διακονείτε το Δήμο και το Λαό όσο το δυνατόν καλύτερα!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ