Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια το έργο της προστασίας της Αρχαίας Δίολκου 2.100.000 €. Επίσκεψη Παναγιώτη Νίκα

Το ολοκληρωμένο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προστασία της Αρχαίας διόλκου επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας . Ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο έργο για την Αρχαία Δίολκο , ένα μοναδικό έργο της Αρχαιότητας (6ος αιώνας π.Χ) για την διευκόλυνση της μεταφοράς των πλοίων και της μετακίνησης των εμπορευμάτων.

Το έργο , προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ προστασίας της όδευσης της αρχαίας Διόλκου, στην περιοχή του Ισθμού  χρηματοδότησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα -παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα- η τελετή παράδοσής του ολοκληρωμένου έργου από την Περιφέρεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν σημαντικό έργο.

Σκοπός του εν λόγω έργου ήταν η μακροχρόνια προστασία της όδευσης της Αρχαίας Διόλκου από την θαλάσσια διάβρωση, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των μελών, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει ανέλκυση των διάσπαρτων βυθισμένων μελών του μνημείου, δημιουργία θαλάσσιου φράγματος κατά μήκος της διόλκου και σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, που κατασκευάστηκε κατά τμήματα με πρανή θωρακισμένα από φυσικούς ογκόλιθους λατομείου και κατά τμήματα με κατακόρυφο μέτωπο που διαμορφώνεται με προκατασκευασμένα πλωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα, αναφέρει η Περιφέρεια.

Η κατασκευή της διόλκου στην Αρχαιότητα προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ