Πολύ σημαντική εξέλιξη η υπογραφή της μελέτης για το Φράγμα του Ασωπού: Περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων θα αρδεύονται στην περιοχή από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο

H Υπογραφή της Σύμβασης Μελέτης αρδευτικών έργων του Φράγματος Ασωπού, που έγινε χθες παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Ν. Ταχιάου, των δύο Κορίνθιων Υφυπουργών, Πολιτισμού Χρίστου Δήμα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά και του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, έχει στόχο την κατασκευή ενός σύγχρονου, αρδευτικού υπό πίεση δικτύου στην παραλιακή βόρεια πεδινή Κορινθία μέχρι το Κιάτο. Παράλληλα, στοχεύει στον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφορέων της παραλιακής βόρειας Κορινθίας.

Πρόκειται για μια πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη για το πρόβλημα της άρδευσης στο νομό μας. 

Η Σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι πολύ σημαντική και έχει προϋπολογισμό περίπου 5,6 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά έχει ως αντικείμενο τη σύνταξη μελετών υδραυλικών έργων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στην ασφάλεια του φράγματος, καθώς επίσης και ηλεκτρομηχανικών, γεωργικών, περιβαλλοντικών, τοπογραφικών, εδαφολογικών, γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωτεχνικών, στατικών και οικονομικών μελετών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά και την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας, προωθεί εντατικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε μετά την εξασφάλιση των πρόσθετων πιστώσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ολοκλήρωση του φράγματος να γίνει περίπου στον ίδιο χρόνο με την ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης.

Με τη λειτουργία του φράγματος, του οποίου ο ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα περίπου 30,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και των συνοδών δικτύων, εκτιμάται ότι θα αρδεύονται περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο.

Η κατασκευή του έργου εκτιμάται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι θα συμβάλει:

Στη σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων που χρησιμοποιούνται για την άρδευση, που σήμερα πραγματοποιείται πλημμελώς με επιφανειακές κυρίως μεθόδους, στην παραλιακή περιοχή.
Στη διευκόλυνση της εφαρμογής και αυτοματοποίησης των αρδεύσεων, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντική ποσότητα ανθρωποωρών εργασίας και οικονομικών πόρων.
Στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, ιδιαίτερα αυτών που εξάγονται (π.χ. σταφύλια Στιμάγκας).
Στη βελτίωση της παροχής και της ποιότητας νερού, με το οποίο υδρεύονται οι παραλιακοί οικισμοί του Δήμου Βέλου-Βόχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ