Συνέντευξη: Ο Αθανάσιος Κανάκης μας ενημερώνει για τις οργανωμένες δράσεις του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για την αντιπυρική προστασία

Τις δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων για την αντιπυρική προστασία, κατά την τρέχουσα θερινή (αντιπυρική) περίοδο, παρουσίασε, με αποκλειστικές δηλώσεις του στην hmerisiakorinthou.gr, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιος Κανάκης.

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Κανάκης, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες επικεντρώνονται σε εκτεταμένους καθαρισμούς αγροτικών δρόμων και επικίνδυνων σημείων σε όλη την περιοχή εντός των ορίων χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου σε συνεργασία με το Δασαρχείο, μεριμνούν για την πλήρωση όλων των υδατοδεξαμενών, ενισχύουν οικονομικά συνεργαζόμενους πιστοποιημένους εθελοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πυροπροστασία, και σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν στην πρόσληψη τριών πυροφυλάκων για την περιφρούρηση δασικών εκτάσεων.

Επιπλέον, οι δράσεις του Δήμου επεκτείνονται και στην ενημέρωση των κατοίκων των οικισμών που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις αφενός για τις μελέτες πυροπροστασίας που πρέπει να εκπονήσουν για τις κατοικίες τους στις περιοχές αυτές αφετέρου για τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να λάβουν.

Ο Δήμος, όπως μάς εξήγησε εξάλλου ο Αντιδήμαρχος, τάσσεται εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη και, στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται και με εθελοντικές ομάδες που δρουν προσπαθώντας να αποτρέψουν αυτή την – δυσμενή για τον δασικό πλούτο του Δήμου – εξέλιξη.

Αναλυτικά, όσον αφορά τις δράσεις πυροπροστασίας που «τρέχει» ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ο κ. Κανάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής:

«Κατ’ αρχήν έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί και οι διευθετήσεις αγροτικών δρόμων σε συνεργασία με το Δασαρχείο – με το Πρόγραμμα DINERO το οποίο «τρέχει», όπου έχει γίνει κι από κει μια πολύ σοβαρή δουλειά κι εμείς σε συνεργασία με την Υπηρεσία συμπληρώνουμε ουσιαστικά το έργο. Φροντίζουμε να καθαρίσουμε τους δρόμους και να εξασφαλίσουμε σε πυροσβεστικά οχήματα και λοιπές δυνάμεις την πρόσβαση στην αγροτική οδοποιϊα του Δήμου.

Να διευκρινίσω εδώ ότι, φέτος, το Δασαρχείο Κορίνθου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα της περιοχής μας λόγω πολλών διάσπαρτων οικισμών και πυκνού δασικού όγκου. Κι επειδή είναι περιοχές που δεχόμαστε μεγάλη επισκεψιμότητα – κυρίως στο βόρειο κομμάτι των Γερανείων, στην περιοχή των Πισίων και του Σχοίνου – έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτά τα κομμάτια οπότε προχώρησε σε μεγάλο εύρος τους καθαρισμούς. Διανοίχτηκαν δύο καινούργιες ζώνες αντιπυρικές και έπεται και συνέχεια στο έργο αυτό.

Πέραν των παραπάνω, έχουν ξεκινήσει και είναι σχεδόν σε ολοκλήρωση οι καθαρισμοί όλων των σημείων των, εντός σχεδίου τουλάχιστον, δημοτικών χώρων και – όσο υπάρχει η δυνατότητα – ακόμη και μέσα και πέριξ των οικισμών, μιας κι έχουμε αρκετούς διάσπαρτους οικισμούς στα όρια του Δήμου μας.

Από κει και πέρα, έχει γίνει συμπλήρωση και πλήρωση υδατοδεξαμενών στα όρια του Δήμου μας, καθώς επίσης και επισκευή κάποιων οι οποίες έχρηζαν συντήρησης.

Και ο κος Κανάκης πρόσθεσε: 

Έχουμε, επίσης, δώσει επιχορήγηση σε πιστοποιημένους εθελοντικούς συλλόγους του νομού μας, που έχουν αντικείμενο δράσης την πυροπροστασία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καύσιμα, αναλώσιμα υλικά και μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και για να έχουν καινούργιο εξοπλισμό. Εδώ να σάς διευκρινίσω ότι έχουμε δύο – πιστοποιημένους και εγγεγραμμένους στην Πολιτική Προστασία – εθελοντικούς συλλόγους στο Δήμο μας, τους οποίους επιχορηγούμε κάθε χρόνο προκειμένου να συνδράμουμε κι εμείς στο έργο τους. Έχουν δικά τους, ιδιόκτητα, οχήματα πυροσβεστικά, 11 στο σύνολο, σε όλα τα όρια του Δήμου, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι και την Μαυρολίμνη. Βρίσκονται σε διασπορά και λειτουργούν αμιγώς εθελοντικά.

Επιπλέον, εντός των επομένων ημερών θα γίνουν προσλήψεις τριών πυροφυλάκων, για 3,5 περίπου μήνες, οι οποίοι θα περιφρουρούν τον τόπο, στα πυροφυλάκεια, και θα δίνουν άμεση ενημέρωση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, έχουμε προβεί σε ενημέρωση οικιστών και κατοίκων όσον αφορά και τις μελέτες πυροπροστασίας τις οποίες – με τον καινούργιο νόμο – είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλοι όσοι έχουν σπίτια εκτός σχεδίου πόλεως και πλησίον περιοχών χαρακτηρισμένων ως δασικών.

Και στο επόμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού θα προβούμε και σε ενημερώσεις των κατοίκων όλων των ευρύτερων ορίων του Δήμου μας, όσον αφορά μέτρα πυροπροστασίας και αυτοπροστασίας. Αυτές οι ενημερώσεις θα γίνουν σε κατά τόπους οικισμούς, σε όλα τα όρια του Δήμου, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε πάρει απόφαση ότι αντιτιθέμεθα στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο των Γερανείων, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος NATURA, είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και κάλλους. Κι επίσης έχουμε ένα μικρής έκτασης ελατοδάσος το οποίο θέλουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο και πάσει θυσία.

Για τον λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε και με τις εθελοντικές ομάδες που δρουν κατά των προσπαθειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια.

Τέλος, αυτό το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο μήνα και πρόκειται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους είναι μία πλήρης και συνολική αντιπυρική μελέτη για όλη την έκταση που περιλαμβάνουν τα όρια του Δήμου. Δηλαδή, γίνονται αυτοψίες από ειδικούς, οι οποίοι θα οριοθετήσουν τις πιο επικίνδυνες περιοχές και θα προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν σ’ αυτές τις περιοχές, προκειμένου να γίνουν ολοκληρωμένα και στοχευμένα έργα που θα συντελέσουν και θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιπυρική προστασία του Δήμου μας.»

Γ.Π

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ