Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοί απαλλάσσονται από αυτό; Όλοι οι υπόλοιποι καλούνται να το πληρώσουν ακόμη και μέσα στην πανδημία

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι σε  εξέλιξη .  Ένα «βάρος» που επωμίζονται κάθε χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι το περιβόητο τέλος επιτηδεύματος . Ειδικά τώρα , στην πανδημία είναι αβάσταχτο. Φέτος έχει διευρυνθεί ελαφρώς ο κύκλος των φορολογουμένων που θα απαλλαγούν από αυτό, αν και η συντριπτική πλειοψηφία καλείται και πάλι να το πληρώσει.  

14 κατηγορίες φορολογουμένων θα γλιτώσουν από 400 – 1.000 ευρώ.
Με βάση την Υπουργική απόφαση οι εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος έχουν διευρυνθεί και πλέον απαλλάσσονται πολλές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα πολλοί αγρότες. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία το τέλος επιτηδεύματος καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Είτε οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη είτε ζημιές είναι υπόχρεες στην καταβολή του τέλους ακόμα και εάν δεν εξέδωσαν αποδείξεις δηλαδή δεν είχαν δραστηριότητα!!!

Για το 2021, οι φορολογούμενοι που δεν είχαν συναλλαγές, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα μπορούν να υποβάλουν στην Εφορία τους αίτηση για «αδράνεια», αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2019, όπως αναφέρει το in.gr και ο «Ο.Τ» .
Ακόμη,  σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος. Με λίγα λόγια, εφόσον έχει δραστηριότητα μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, μπορεί να δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το 50% του τέλους επιτηδεύματος.
Τώρα, σε περίπτωση που η δήλωση αδράνειας γίνει άλλον μήνα, θα πληρώσει το τέλος μόνο για τους μήνες που εμφανίζεται στην Εφορία ότι είναι δραστήριος.

Οι 14 κατηγορίες που απαλλάσσονται

Οι 14 ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται φέτος από το τέλος επιτηδεύματος, είναι οι εξής:
1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ

καθέτων.
7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 “Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές” και 47.89.10.01 “Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές”.
8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού

Εργαζομένων.
14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση

ή αδράνεια.

Τα ποσά  για το τέλος

επιτηδεύματος

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες , αυτές υποχρεούνται να πληρώσουν φέτος στην εφορία ποσά που ανέρχονται σε:

– 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

– 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

– 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ