Τί απάντησε ο Υπουργός Υγείας για την προμήθεια του αντιγριπικού εμβολίου απευθείας από τα φαρμακεία , χωρίς ιατρική συνταγή

Κατά την συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπέσκο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο αντιγριπικό  εμβόλιο και την προμήθειά του από τα φαρμακεία. Ο κος Πλεύρης είπε:

«Αυτή τη στιγμή ήδη προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Θα είχε ξεκινήσει το μέτρο, υπάρχουν όμως κάποια τεχνικά θέματα και για να το πω πάρα πολύ απλά ενώ είναι κάτι, αντιδρά βέβαια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η θέση του Υπουργείου είναι ότι μπορεί με ασφάλεια να δοθεί το αντιγριπικό χωρίς ιατρική συνταγή στον κόσμο ο οποίος το έχει ξανακάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πολλοί συμπολίτες μας που μας ακούν τώρα κάθε χρόνο πάνε και κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο και η ιατρική συνταγή έχει μια σημασία στην πρώτη φάση που θα αξιολογηθεί αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι να μη γίνει, όταν όμως γίνεται επαναλαμβανόμενο το εμβόλιο δεν συντρέχει. Οι γιατροί αντιδρούν διότι θεωρούν, είναι μια βασική αρχή των ιατρικών συλλόγων ότι οτιδήποτε συνδέεται με ιατρική πράξη πρέπει να είναι με ιατρική συνταγή.

Να πω δηλαδή ότι οι γιατροί αντιδρούσαν ακόμα και στην διενέργεια των rapid test από μη γιατρούς, αντιστοίχως στο παρελθόν αντιδρούσαν και για το αν τα εμβόλια μπορούν να τα κάνουν μη γιατροί.

Είναι μια πάγια θέση των ιατρικών συλλόγων. Εγώ σέβομαι προφανέστατα και το σέβομαι γιατί πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί οι ιατρικοί σύλλογοι ότι αυτό το κάνουν συντεχνιακά, δεν είναι αυτός ο λόγος.

Ο λόγος είναι ακριβώς επειδή επιστημονικά έχουν μια βασική αρχή η οποία επί της αρχής είναι και σωστή. Ότι κάθε ιατρική πράξη είναι ιατρική παρακολούθηση, για αυτό το λόγο σεβόμενοι αυτή τη θέση το άνοιγμα χωρίς συνταγή στο αντιγριπικό θα γίνει σε ένα πλαίσιο απόλυτα ασφαλές.

Δεν είπαμε ποτέ ότι θα το ανοίξουμε και όποιος θέλει θα πηγαίνει στο φαρμακείο να κάνει το εμβόλιο. Θα υπάρχουν οι ενδείξεις που ορίζονται από την επιτροπή και θα υπάρχει και ασφαλιστική δικλείδα.

Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα; Ακριβώς αυτή η ασφαλιστική δικλείδα είμαστε σε συνεννόηση και με τους φαρμακοποιούς κυρίως στο κομμάτι της καταγραφής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ