Τα Προγράμματα ΕΣΠΑ (2014 – 2020) και (2021 – 2027) συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τόσο της περιόδου 2014 – 2020, όσο και της νέας περιόδου 2021 – 2027, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που έγινε χθες το μεσημέρι  στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων και της διαχειριστικής αρχής.

Επίσης, μεταξύ των άλλων θεμάτων της σύσκεψης, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, περί την περίοδο του Πάσχα θα υπάρξει ανακοίνωση για επιπλέον πίστωση 7.000.000 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 για την ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Όσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο κος Νίκας έδωσε οδηγίες, εστιάζοντας κυρίως στην πλήρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών κάθε έργου προς ένταξη, καθώς -όπως παρατήρησε- οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στα έργα της απερχόμενης περιόδου 2014 – 2020 οφείλονταν στην συντριπτική τους πλειονότητα σε ελλιπείς μελέτες. Μάλιστα, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πριν την ένταξη των έργων θα υπάρξει ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου των μελετών.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ζήτησε από την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, όσον αφορά στους τεχνικούς συμβούλους που θα προσληφθούν, να προβλέπει η σχετική σύμβαση τη συνεχή παρουσία τους στην έδρα της Περιφέρειας, αλλά και την επιστημονική συνδρομή τους προς τους δικαιούχους των έργων -ιδιαίτερα μικρούς δήμους και φορείς.

Ακόμα τονίστηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), την στρατηγική των οποίων θα έχει η Περιφέρεια, αφού προηγουμένως συζητήσει και διαβουλευθεί με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς των περιοχών στις οποίες θα προωθούνται οι στρατηγικές ΟΧΕ. Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, την διαδικασία αυτή υπαγορεύει η μέχρι τώρα εμπειρία των ΟΧΕ. Παράλληλα, ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των ΟΧΕ θα υλοποιούνται έργα που θα συμβάλλουν στην πολυδιάσταση ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ