Υγεία: Αναμένονται άμεσα οι αποφάσεις του Υπουργείου για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Νοσοκομεία. Τί είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο ACTION 24 σχετικά με τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία ανέφερε:

«Υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία; Τεράστιες, είναι η απάντηση. Αυτό γίνεται διότι η Κυβέρνηση δεν προκηρύσσει θέσεις για να προσλάβουμε προσωπικό; Όχι, είναι η απάντηση. Η Κυβέρνηση προκηρύσσει ασταμάτητα θέσεις για ακτινολόγους, για ογκολόγους για αναισθησιολόγους, για ακτινολόγους, για μικροβιολόγους και για νοσηλευτές. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις προκηρύξεις μένουν άγονες, δηλαδή δεν πηγαίνουν οι γιατροί να καλύψουν αυτές τις προκηρύξεις. Όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία, πλην των Πανεπιστημιακών».

«Τα χρήματα σήμερα στο δημόσιο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν. Η Κυβέρνηση έχει αυξήσει και το μισθό των γιατρών, έχει αυξήσει και τις εφημερίες, την αμοιβή των εφημεριών το μήνα συν 20% των γιατρών. Παραμένει, όμως, η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα πάρα πολύ μεγάλη στις ειδικότητες που λείπουν. Να φέρω ένα παράδειγμα. Η κύρια ειδικότητα που λείπει σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι των αναισθησιολόγων. Δεν φαντάζεστε πόσο έλλειμμα έχουμε. Ο αναισθησιολόγος είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη ειδικότητα. Αν δεν έχεις αναισθησιολόγο δεν γίνεται χειρουργείο».

«Θα παρουσιάσουμε εντός των ημερών τις αποφάσεις που θα λάβουμε για το πώς μπορούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία. Δεν λύνεται τόσο εύκολα. Πρέπει να σας πω κάτι που πολύς κόσμος δεν ξέρει. Λέμε για το έλλειμμα αναισθησιολόγων στην Ελλάδα. Αν δείτε το πρόσφατο report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αναισθησιολόγοι είναι σήμερα η μεγαλύτερη έλλειψη παγκοσμίως στα νοσοκομεία. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπολογίσει ότι σε επίπεδο Ευρώπης λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία 1 εκατομμύριο γιατροί. Άρα, δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι πιο σύνθετο. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό, τον κ. Θεμιστοκλέους και θα παρουσιάσουμε τα άμεσα σχέδια μας. Δεν θέλω να αργήσω καθόλου, δεν έχει χρόνο για χάσιμο το σύστημα, προκειμένου να επιταχύνουμε το θέμα της καλύψεως των κενών θέσεων και να κινητροδοτήσουμε περισσότερο τους γιατρούς μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ