Υπερψήφισε το Ν/Σ για την αξιολόγηση & ανταμοιβή για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης ο Βουλευτής Κ. Κόλλιας

Ομιλία παρέθεσε χθες ο Βουλευτής  του νομού μας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Eσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Όπως , αναφέρει το γραφείο Τύπου του κ. Κόλλια σχετικά με την ομιλία αυτή, ο κος Κόλλιας χαρακτηριστικά υπογράμμισε, ότι “οι διατάξεις του νομοσχεδίου στοχεύουν στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αξιοκρατίας και ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

§ Τίθεται στο επίκεντρο η αξιολόγηση του προσωπικού, μέσω στόχων, με απώτερο σκοπό τόσο τη συνεχιζόμενη βελτίωση και ανάπτυξη όσο και την επιβράβευση της απόδοσής του. Αλλάζει δηλαδή το μοντέλο που επικρατούσε, μέχρι πρότινος, όπου τα συστήματα αξιολόγησης ήταν αναποτελεσματικά, μη λειτουργικά και με ιδιαίτερα υψηλό διοικητικό κόστος, ενώ το μπόνους αποδοτικότητας, ως επιβράβευση της καλής επίδοσης, θα ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων.

§ Στο πλαίσιο αυτό, εισάγεται πιλοτικό πρόγραμμα απόδοσης μπόνους αποδοτικότητας, το οποίο θα δοθεί κατά προτεραιότητα εντός του 2022 σε όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι επιφορτισμένοι με τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

§ Προβλέπεται σύστημα στοχοθεσίας, το οποίο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξιολόγηση, όπου ο Προϊστάμενος της οργανικής μονάδας θα είναι επιφορτισμένος με την επίτευξη των στόχων.

§ Ορίζεται ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός τριών (3) στόχων ανά οργανική μονάδα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

§ Το περιεχόμενο των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων, δηλαδή οι στόχοι, οι δράσεις και τα έργα τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 15η Νοεμβρίου κάθε έτους, ενσωματώνεται υποχρεωτικά στους στόχους των οικείων οργανικών μονάδων.

§ Εισάγεται η βαθμολόγηση των προϊσταμένων με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ρόλου τους μέσα από την παροχή μίας πληθώρας διοικητικών εργαλείων.

§ Δίνεται έμφαση πλέον στην κάμψη των αδυναμιών και των αγκυλώσεων που εντοπίζονταν για χρόνια στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

§ Θεσπίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων (προσαρμοστικότητα, οργάνωση, επαγγελματισμός και ακεραιότητα κλπ.) για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, ιδίως, των διαδικασιών επιλογής προσωπικού, επιλογής προϊσταμένων, αξιολόγησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού.

§ Ορίζεται ως Αξιολογητής των υπαλλήλων και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενός τους.

§ Επανακαθορίζεται η διαδικασία αξιολόγησης των προϊσταμένων και των υπαλλήλων (προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα 3 διαδοχικά στάδια της διαδικασίας, το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης και η βαθμολόγηση).

Τέλος, ο κ. Κόλλιας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, στάθηκε στη σπουδαιότητα της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας ότι αλλάζει τα δεδομένα και αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Για αυτό και προέτρεψε το νομοθετικό σώμα να αναγνωρίσει τον θετικό και αποτελεσματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, υπερψηφίζοντάς το.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ