Υπουργός Υγείας: “Να θωρακίσουμε το σύστημα Υγείας από τη βαριά νόσηση» – Τί νέα μέτρα ανακοινώθηκαν

Κοντά στους 6.000.000 φθάνουν οι εμβολιασμένοι στη χώρα μας , είπε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μετά τις διακοπές θα υπάρξουν και άλλοι εμβολιασμοί, εξάλλου έχουν κλειστεί πολλά νέα ραντεβού, όπως είπε. Θέλουμε ακόμη 1.000.000 εμβολιασμούς για να “χτίσουμε” το τείχος ανοσίας.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα ισχύουν για τους κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους: Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι.
Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες – Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% χωρητικότητα.
Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες στα κλειστά γυμναστήρια αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες πριν.
Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα μα γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοi.
Υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Υποστήριξε πως θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Επίσης είπε από 13 Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι έργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα σε ιδιωτικά εργαστήρια με χρέωση 10 ευρώ.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, τηλεοπτικές, θεατρικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ αντιγόνου, σε ιδιωτικά εργαστήρια με χρέωση 10 ευρώ.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test, τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές υποχρεώνονται σε δύο rapit test με αντίτιμο 10 ευρώ, τα οποία θα τα κάνουν σε ιδιωτικα έργαστήρια.
Για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και τεστ: υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Και αυτό με δαπάνη των πολιτών.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν συμπτώματα.

Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Εφόσον υπάρχει επιλογή δεν μπορεί να αναστέλλεται η κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Μέτρα δημόσιας Υγείας θα υπάρξουν αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους για δύο λόγους: Να σταματήσουμε τη διασπορά των μεταλλάξεων. Να θωρακίσουμε το σύστημα Υγείας από τη βαριά νόσηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ