Υπουργός Υγείας: «Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο..”

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ ανέφερε:

«Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».

«Επειδή έχουμε πια στη διάθεσή μας το ηλεκτρονικό εργαλείο που λέγεται Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και έχουμε πλέον μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων εκάστης κλινικής, για να μπορεί μία κλινική να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών ίδια με πριν. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να μειώνεις τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτεις σταθερά σοβαρές επεμβάσεις το πρωί για να τις κάνεις το απόγευμα. Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή να είναι ίδια με αυτή που είχες πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία».

«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε ήδη ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό τη στιγμή που το Παπαγεωργίου έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα, πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ