Έλεγχοι στα γήπεδα, τους αγωνιστικούς χώρους, τους συνδέσμους : Τί απαντά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

φωτο αρχείου

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους ελέγχους στα γήπεδα, τους αγωνιστικούς χώρους και τους συνδέσμους . Ο κος Οικονόμου είπε για το σημαντικό αυτό θέμα: 

“Είναι η ίδια Αστυνομία, που δέχεται την κριτική και μπορεί ο καθένας να της βάλει ό,τι βαθμό θέλει, που ελέγχει τους ίδιους φιλάθλους, στα ίδια γήπεδα, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παιχνίδια βλέπουμε να έχουμε τελείως διαφορετικά πράγματα. Στα ελληνικά παιχνίδια η ίδια Αστυνομία ελέγχει, τους ίδιους φιλάθλους και έχουμε πολλές φορές τα φαινόμενα που περιγράφετε. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια η ίδια Αστυνομία, ελέγχει τους ίδιους φιλάθλους και δεν πέφτει τίποτα στο γήπεδο.

Είναι ζήτημα αστυνόμευσης; Είναι ζήτημα καλύτερου ή χειρότερου ελέγχου; Δεν φέρνουμε άλλη Αστυνομία να ελέγξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η δική μας ελέγχει. Δεν έρχονται άλλοι φίλαθλοι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι ίδιοι έρχονται. Άρα είναι ζήτημα αστυνομικό; Το λέω γιατί ακούγεται πολύ μεγάλη κριτική για την επιχειρησιακή ικανότητα, τη λογική και τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.. Η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει μια πολύ πολύ σημαντική υπηρεσία, γιατί δυστυχώς έχει καταστεί ο έλεγχος από τις εταιρίες security πολύ δύσκολο πράγμα έξω από τα γήπεδα. Τους υποβοηθούμε, παρέχουμε μια υπηρεσία στις ΠΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντική, κάνουμε το καθήκον μας. Αλλά, από εκεί και πέρα, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δίκαιοι στην κρίση μας. Δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική, δεν μου αρέσουν όμως οι αφορισμοί. Η κατάσταση στα ελληνική γήπεδα δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από 2,5-3-5 χρόνια. Περνούν κροτίδες και βεγγαλικά. Περνούν από τον έλεγχο, έχουν μπει από πριν; Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ευρύτερο.

Η δουλειά μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους ελέγχους προκειμένου να μην έχουμε αυτού του είδους τα ζητήματα. Πάντοτε, όταν 30.000 άνθρωποι πηγαίνουν σε ένα γήπεδο, και στον καλύτερο έλεγχο του κόσμου όταν δεν υπάρχουν για τουρνικέ, όταν δεν υπάρχουν άλλου είδους τεχνολογικά μέσα για να τους ελέγξουν, πάντοτε κάτι θα ξεφύγει. Και όποιος λέει το αντίθετο απλά δεν είναι ρεαλιστής, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα και δεν είναι τόσο απλοϊκές οι ερμηνείες πολλές φορές.

Έχουμε κάνει 16 συλλήψεις και συνεχίζεται η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα χθεσινά περιστατικά. Στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζω έχουμε κάνει εφόδους σε συνδέσμους, έχουμε σφραγίσει συνδέσμους. Υπήρχαν σύνδεσμοι, στους οποίους κάναμε ελέγχους, βρήκαμε πράγματα και τους κλείσαμε. Αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα του όλου ζητήματος, ότι οι «γιάφκες» δεν βρίσκονται στα κτίρια των συνδέσμων, αλλά έχουν μεταφερθεί αλλού πια.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο. Εντοπίζεται στα σπίτια, σε άλλα στέκια. Δεν είναι τόσο απλοϊκό στην αντιμετώπισή του. Η Αστυνομία τους έπιασε, συνεχίζει να ψάχνει, να πιάσει κι άλλους και η Δικαιοσύνη πρέπει να αξιοποιήσει το πλούσιο θεσμικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της για να μην ξαναδούμε ποτέ αυτούς τους ανθρώπους στα γήπεδα και να υποστούν τις ποινές που προβλέπει ο νόμος”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ