Έξαρση των ιώσεων: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και τα παιδιά στο σχολείο

φωτο: διαδίκτυο

Αυτή την εποχή, που υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση των ιώσεων και του κορωνοϊού, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά ώστε αφενός να μην κολλήσουν, αφετέρου να μην μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους 

Οι γονείς ιδιαίτερα των πιο μικρών παιδιών θα πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουν την κατάσταση και πρέπει να συνεργάζονται με τον παιδίατρο τους ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μωρά και βρέφη που τα συμπτώματα είναι πιο άτυπα όπως π.χ.: δεν τρώνε, κλαίνε με υψίσυχνο κλάμα ή ακόμη πιο ανησυχητικό σημάδι είναι όταν είναι νωθρά και υπναλέα, έχουν κακό χρώμα, είναι δηλαδή ωχρά ή κυανωτικά, αναπνέουν με δυσκολία , κάνουν εμέτους, εμφανίζουν εξανθήματα, σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή απειλή από νόσο.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι εξίσου ανησυχητικά για όλες τις ηλικίες των παιδιών και πρέπει οι γονείς να τα αξιολογούν μαζί με τον παιδίατρο τους.

Τι πρέπει να προσέχουν στο σχολείο τα παιδιά

Τα παιδιά πρέπει εκτός από το να τηρούν τους κλασικούς κανόνες υγιεινής που χρειάζονται σε κάθε εποχή του χρόνου, να μην ξεχνούν το τρίπτυχο , σωστή διατροφή (πχ καλό πρωινό , με έμφαση στη διατήρηση του σωστού βάρους) τακτική άσκηση , ικανοποιητικό ύπνο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι στις λοιμώξεις.

Επίσης επιβάλλεται ένα παιδί να αναρρώνει πλήρως ή όσο το δυνατό περισσότερο για να επιστρέψει στο σχολείο γιατί έτσι δεν θα κολλήσει τα αλλά παιδιά, αλλά και δεν θα εκτεθεί το ίδιο σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα αν δεν έχει αναρρώσει από την προηγουμένη.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα έως δύο 24ωρα απύρετο και να νιώθει καλά να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του σχολείου , πχ αν έχει έναν εξαντλητικό βήχα , αδυναμία , έντονη καταβολή, κακό χρώμα , δεν τρώει -αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως .

Η χρήση μάσκας στο σχολείο, θα ήταν χρήσιμη για ένα διάστημα έως την πλήρη ανάρρωση.

Και βέβαια, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, πριν την επιστροφή στο σχολείο, πρέπει να γίνεται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με τεστ για Covid . Μπορούν να συμβουλευτούν επίσης τον Παιδίατρο για το τριπλό τεστ που διατίθεται για Covid, γρίπη και RSV .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ