«Έρχονται» οι αποζημιώσεις για τον παγετό που έπληξε και την Κορινθία – Μέχρι τέλος Ιουλίου τα πρώτα χρήματα

Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να δοθεί στους Κορίνθιους δικαιούχους και πληττόμενους παραγωγούς από τον παγετό που έπληξε τις σοδειές τους  το 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Είναι η πρώτη άμεση προκαταβολή  που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Το Υπουργείο  εξήγγειλε σειρά μέτρα για τον παγετό – Άνοιξη 2021, που έπληξε τον πρωτογενή τομέα σε πολλές περιοχές της χώρας. Το ποσό που θα καταβληθεί, εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια και θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων, ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των πληγέντων αγροτών θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις.

Μεταξύ των όσων αποφασίσθηκαν είναι ότι θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Επίσης  το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Κανένας παραγωγός που επλήγη από τον παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση. Καμία ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη. Όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, με το ποσό να φθάνει περίπου στα 155 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, και πρόσθεσε : «Οι εκτιμήσεις θα είναι εξατομικευμένες, ακέραιες και αντικειμενικές. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ