Αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid 19 στα παιδιά : Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στα «ΝΕΑ» και όπως αναφέρουν τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε, σχετικά με την τρίτη, την αναμνηστική δόση  αναφέρει: «σχετικά πρόσφατα καταλήξαμε στην οδηγία για αναμνηστική δόση στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, εφόσον τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Αντίστοιχη απόφαση δεν έχουμε ακόμη λάβει για τα μικρότερα παιδιά, δηλαδή 5-11 ετών, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όπως συμβαίνει και με τους ανοσοκατασταλμένους ενηλίκους έτσι και στην περίπτωση των ανηλίκων η ανοσοαπόκριση στα εμβόλια είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως προσθέτει η καθηγήτρια, η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας έχει εστιάσει σε ορισμένες υποομάδες παιδιών και εφήβων, 12-17 ετών, που «απαντούν» μεν καλά στα εμβόλια, έχουν όμως διαγνωστεί με δύσκολα και χρόνια νοσήματα (π.χ. βαριά νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια). Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της ΗΔΙΚΑ, αναζητούνται οι μικροί αυτοί ασθενείς, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο μητρώο και εφόσον δοθεί το τελικό «πράσινο φως» να ειδοποιηθούν άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση,  «έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο έναντι της COVID-19, ενώ, σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι η ανοσία που αποκτούν διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ίσως και πέραν του εξαμήνου) εν συγκρίσει με τους ενηλίκους. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση «δεν φοβόμαστε ότι τα αφήνουμε απροστάτευτα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ