Αποκλειστικές δηλώσεις: Ο Χρυσ. Μέλλος και ο Θεόδ. Σεργεντάνης μας μιλούν για την κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών για το clawback: “Στηρίζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις θεωρούμε ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας”

“Βιώσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις” για την αντικατάσταση του μέτρου του clawback από συνδυασμό παρεμβάσεων στο καθεστώς συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών ιατρών. Ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο, όπως διαμαρτύρονται οι εργαστηριακοί γιατροί, “έχει επιβαρύνει με υπέρογκα χρέη χιλιάδες ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά κέντρα και τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και στο οριστικό κλείσιμο.”

Η στάση της κυβέρνησης ανάγκασε τον Σύνδεσμο των εργαστηριακών ιδιωτών ιατρών να αποφασίσει, με την στήριξη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, τριήμερη κινητοποίηση με κλείσιμο των ιδιωτικών εργαστηριακών ιατρείων στις 8-10 Μαϊου και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης και τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Υγείας, ψήφισε πρόσφατα τροπολογία με την οποία , όπως αναφέρουν οι γιατροί “πιέζει” τους εργαστηριακούς ιατρούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις διότι αλλιώς θα διακόψει τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, που είναι ο κύριος χρηματοδότης τους.

Για όλο αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί παρεχώρησαν στην εφημερίδα μας αποκλειστικές συνεντεύξεις ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κ.κ. Χρυσοβαλάντης Μέλλος και Θεόδωρος Σεργεντάνης, αντίστοιχα.

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις:

Χρυσοβαλάντης Μέλλος: “Στηρίζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις θεωρούμε ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας”

Ερ: Κύριε Μέλλο, τι ακριβώς έχει συμβεί με το clawback που εφαρμόζει η κυβέρνηση δια του EOΠΥΥ στα ιδιωτικά εργαστηριακά ιατρεία και πώς αντιδρούν οι άμεσα πληττόμενοι ιατροί αφενός στην στάση της κυβέρνησης να συνεχίζει την εφαρμογή αυτού του μνημονιακού μέτρου ακόμη και 5 χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων αλλά και στην απόφασή της να ψηφίσει αυτήν την τροπολογία;

Απ: «Aπό σήμερα 8/5 (σ.σ. χθες) ξεκινούν, πανελληνίως, οι εργαστηριακοί ιατροί, οι ιδιώτες της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας τα ιατρεία τους και αντιδρώντας έτσι στο ληστρικό μέτρο του clawback. Αυτές τις κινητοποιήσεις τις στηρίζουν οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Στηρίζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις θεωρούμε ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, διότι το μέτρο αυτό – για να καταλάβουμε – υπάρχει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά σε ένα ποσοστό της τάξης 5%-7%, τόσο δηλαδή έχουνε θέσει αυτό το οικονομικό όριο, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 40%.

Αντικειμενικά, τι γίνεται με αυτό το μέτρο; Συνταγογραφούνται πάρα πολλές εξετάσεις από τους κλινικούς ιατρούς και οι πολίτες πηγαίνουν για να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις αυτές σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν ως ο μεγαλύτερος, δημόσιος, ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας καλύπτει τις δαπάνες των εξετάσεων μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό. Όταν λοιπόν, όμως, οι συνταγογραφούμενες εξετάσεις είναι πάρα πολλές και υπερβάλλουν αυτό το ποσό κατά πολύ. Το 40% από αυτό το ποσό το κράτος το παίρνει πίσω από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι, αντικειμενικά, δεδουλευμένα χρήματα, τα οποία παίρνει το κράτος, αρπάζοντας τον κόπο των εργαστηριακών ιατρών. Δεν είναι κάτι που συνέβη τώρα, είναι 12 χρόνια αυτή η ιστορία, είναι μνημονιακό μέτρο.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη σε επίπεδο Υπουργείου, για να μπορέσει να εξομαλυνθεί το φαινόμενο. Αυτό το οποίο ζητάνε οι εργαστηριακοί ιατροί – και ενισχύουμε κι εμείς με την παρουσία μας και τη στήριξή μας – είναι πρωτίστως να εφαρμοστούν πρωτόκολλα συνταγογράφησης τα οποία εφαρμόζονται διεθνώς. Τα πρωτόκολλα αυτά, να ξέρετε, μπορούν να βάλουν φρένο στο τί ακριβώς συνταγογραφεί ο κλινικός ιατρός, να υπάρχουν όρια ώστε να μην επιτρέπεται να ξεπερνιέται εκείνο το χρηματικό όριο που περιέγραψα πριν και να μην χρειάζεται το κράτος να παίρνει πίσω το 40%.

Γενικά, η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων εξελίχθηκε πολύ αισιόδοξα. Απ’ ό,τι ξέρω, το ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή το ποσοστό κλεισίματος των ιατρείων, ειδικά στο νομό μας, κυμάνθηκε κοντά στο 90%. Αυτό σημαίνει ότι 9 στα 10 ιατρεία ήταν κλειστά. Υπήρχαν κάποιοι που παρέμειναν ανοιχτά, αλλά νομίζω ότι κι αυτοί αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ενταχθούν στο γενικό κλίμα των κινητοποιήσεων. Αυτό που έχω να πω εγώ ιδιαιτέρως είναι ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην επικράτεια είναι άνω του 75%-80%, με εξαίρεση την Αθήνα και τη μισή Στερεά Ελλάδα περίπου, όπου εκεί είναι πολύ πιο χαμηλά τα ποσοστά, αλλά να ξέρετε ότι εκεί, στην Αττική, υπάρχουν μεγάλα διαγνωστικά κέντρα τα οποία αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για λόγους δικούς τους, που δεν χρειάζεται να αναλύσω τώρα.

Όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι υπάρχει, για πρώτη φορά, μία πάρα πολύ μεγάλη απήχηση στην κινητοποίηση, σ’ αυτό το όλο θέμα, διότι, αντικειμενικά, όσο θυμάμαι εγώ, είναι η τρίτη φορά που ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κληθεί κι έχει υποστηρίξει μια τέτοια κινητοποίηση. Το έχει κάνει άλλες δύο φορές με πολύ μεγάλη επιτυχία και αυτή τη φορά με πολύ πιο μεγάλη σθεναρότητα.

Ερ: Γι’ αυτή την τροπολογία που αποφάσισε να καταθέσει και να ψηφίσει το Υπουργείο Υγείας, τι έχετε να μάς πείτε;

Απ: Η απόφαση του Συνδέσμου των εργαστηριακών ιατρών πανελληνίως ήταν να ξεκινήσουν μια κινητοποίηση τύπου απεργίας. Όμως ψηφίστηκε στις αρχές Μαϊου μια τροπολογία, η οποία αναφέρει ότι όποιος εργαστηριακός ιδιώτης ιατρός κατέβει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, όπως απεργίες κτλ, θα του διακόπτεται η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για 18 μήνες. Αντιλαμβάνεστε – και πρέπει να γνωρίζει και ο κόσμος – ότι υπάρχουν πολλά ιατρεία-εργαστήρια, τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, άρα τους πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν όμως και πολλά ιατρεία-εργαστήρια που δεν είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και πληρώνονται μόνο από τον πολίτη. Θέλω να σάς ενημερώσω ότι σ’ αυτό τον αγώνα βρίσκονται και όσοι είναι εντός του ΕΟΠΥΥ και όσοι είναι εκτός του ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο υποδεικνύει και αποδεικνύει ότι η τροπολογία αυτή η οποία κατατέθηκε, είναι πέρα για πέρα άδικη και δεν αρμόζει σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, που είμαστε η πηγή της Δημοκρατίας από την αρχαιότητα, να βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις που αφαιρούν δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί με αγώνες.

Ερ: Οπότε εσείς παρ’ όλα αυτά προχωράτε σ΄αυτές τις κινητοποιήσεις….

Απ: Έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις από σήμερα (σ.σ. χθες), κανονικά, το πρωί. Υπάρχει – όπως σας είπα – ένα ποσοστό συμμετοχής στις κινητοποιήσεις 90% στην Κορινθία, 80% πανελληνίως, αλλά θα είναι 3 ημέρες η διάρκεια των κινητοποιήσεων, 8,9 και 10 του μήνα, μέχρι την Παρασκευή, όταν θα γίνει νέα συζήτηση, πανελλήνια, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του Συνδέσμου των εργαστηριακών ιατρών για το εάν θα αποφασίσουν συνέχιση από τη Δευτέρα».

Θεόδωρος Σεργαντάνης-Γεν. Γραμματέας ΙΣΚ: «Οι εργαστηριακοί ιατροί μοιράζονται χρέη με το Δημόσιο και φτώχεια μεταξύ τους. Τα παιδιά τους καλούνται να κληρονομήσουν τεράστια χρέη και αποποιούνται τις κληρονομιές»!

Για την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, τις επιπτώσεις που έχει στους εργαστηριακούς ιατρούς το μέτρο του clawback και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση μίλησε επίσης στην εφημερίδα μας και ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Θεόδωρος Σεργεντάνης.

Ερ: Kύριε Σεργαντάνη, τι έχετε να μας πείτε εσείς για την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας με την οποία όπως τονίζεται, επιχειρείται να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών για την “αδικία” που έχουν υποστεί με την επί τόσα χρόνια εφαρμογή του clawback, όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί σας;

Απ: «Ουσιαστικά μάς ενδιαφέρει επί της ουσίας τί συμβαίνει με το μέτρο του clawback. H τροπολογία λέει ότι όσοι εργαστηριακοί ιατροί μετέχουν σε κινητοποιήσεις θα τούς διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε τελείως αντισυνταγματικό και αντιφιλελεύθερο. Γιατί ο μόνος τρόπος να αρθεί το μέτρο του clawback είναι αυτή τη στιγμή οι κινητοποιήσεις.

Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, αυτά τα χρόνια που έχουμε βγει από τα μνημόνια – διότι το clawback είναι ένα μνημονιακό μέτρο – δεν είναι αρκετά. Παρ΄όλο που οι συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν γίνονται τα «βήματα» τα οποία είναι και εύκολα και τα γνωρίζουν οι εκάστοτε Υπουργοί ποια μπορεί να είναι».

Ερ: Ποια ακριβώς είναι αυτά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

Απ: «Είναι, κατ΄αρχάς, ο έλεγχος της συνταγογράφησης. Δηλαδή, δεν γίνεται να μπορούμε να γράφουμε εξετάσεις για άνδρες σε γυναίκες, σε γυναίκες για άνδρες, παιδιατρικές εξετάσεις σε ενήλικες και γενικά να υπάρχει αλόγιστη συνταγογράφηση. Να ενσωματωθούν τα πρωτόκολλα που υπάρχουνε για τη συνταγογράφηση, δηλαδή να ξέρουμε π.χ. ότι ένας ασθενής 30 ετών πρέπει να κάνει αυτό το check up τόσες φορές την 5ετία, πρέπει να ξεκινάει από τότε τον έλεγχο για το PSΑ π.χ., αν δεν υπάρχει ιστορικό.

Το δεύτερο είναι να ελέγχουμε ότι πραγματοποιούνται στην ουσία όλες οι εξετάσεις. Δηλαδή, έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην Αττική, να μην πραγματοποιούνται εξετάσεις οι οποίες συνταγογραφούνται σε βιβλιάρια.

Να σταματήσει, επίσης, η χρήση βιβλιαρίων και ΑΜΚΑ από ανασφάλιστους, κάτι το οποίο είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Κάποιος που δεν είναι ασφαλισμένος παίρνει π.χ. το βιβλιάριο του αδελφού, της θείας του, του θείου του, κάποιου συγγενή, κάποιου γνωστού και έρχεται και κάνει μ’ αυτό εξετάσεις.

Και το σημαντικότερο από όλα: Να βεβαιώσουμε ότι προηγείται εξέταση από τον κλινικό ιατρό πριν τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακού ελέγχου. Ξέρουμε πώς μπορεί να γίνει: από την εφαρμογή του gov.gr θα έρχεται ουσιαστικά ένα μήνυμα, όπως έρχεται για την υπεύθυνη δήλωση, θα λέει τον κωδικό επί τόπου στον ιατρό ο ασθενής και έτσι θα υπάρχει μία ταυτοποίηση».

Ερ: Το πρόβλημα ακριβώς είναι ότι δεν σάς έχουν δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ ποσά ύψους 1,6 δισ. ευρώ για τόσα χρόνια;

Απ: Το πρόβλημα είναι λίγο πιο βαθύ απ’ αυτό. Για να το πούμε, έτσι, λαϊκά: Πηγαίνω εγώ αυτή τη στιγμή στο super market παίρνω πράγματα αξίας 100 ευρώ και λέω, σαν καταναλωτής: «θα σάς δώσω μόνο 20 ευρώ, τα υπόλοιπα 80 ευρώ πρέπει να κόψετε το λαιμό σας πώς θα τα βρείτε»! Ο ΕΟΠΥΥ τί κάνει; Λέει ότι “εγώ έχω ένα κλειστό budget, το οποίο δεν αλλάζει, δεν με νοιάζει πόσες εξετάσεις γίνονται στην Ελλάδα, ό,τι και να γίνει στην Ελλάδα, εγώ θα πληρώσω από αυτό το budget, το οποίο είναι ορισμένο”. Και μιλάμε για ένα budget το οποίο βασίζεται σε τιμές καθορισμένες από το 1991, που από το 1991 μέχρι τώρα καταλαβαίνετε τί πληθωρισμός υπάρχει, τί αύξηση υπάρχει σε αναλώσιμα, τί αύξηση υπάρχει στα μηχανήματα, τί αύξηση υπάρχει στο ρεύμα, τί αύξηση υπάρχει στο μέσο κόστος διαβίωσης, τί αύξηση υπάρχει στους μισθούς… Πράγματα τα οποία δεν τα υπολογίζει κανένας και ουσιαστικά λέει (ο ΕΟΠΥΥ) στους εργαστηριακούς ιατρούς, στις κλινικές και στα πολυϊατρεία “βάλτε πλάτη μέχρι να βγάλουμε μία άκρη”. Η άκρη αυτή δεν έχει βγει. Δυστυχώς με όσους έχουμε κουβεντιάσει, παρ’ ότι είναι πολύ θετικοί και ξέρουν ακριβώς τί πρόβλημα υπάρχει και ξέρουν ακριβώς τί πρέπει να γίνει, δεν βλέπουμε να λαμβάνονται σωστά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Βλέπουμε να προστίθενται εξετάσεις όλη την ώρα μέσα σ’ αυτόν τον «κουβά» δίχως να αυξάνεται ο «κουβάς».

Κι αυτό που θέλουμε εμείς είναι, ουσιαστικά, μια νέα ανακοστολόγηση των εξετάσεων, με πραγματικό κόστος ανά εξέταση. Δεν γίνεται κάποιος να κάνει μια ακτινογραφία και να πληρώνει 1 ευρώ, σαν να πληρώνει τσίχλες! Δεν γίνεται μια γενική αίματος να έχει 1 ευρώ. Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοώ.

Κι από κει και πέρα να μας πεί ο ΕΟΠΥΥ ότι “ξέρετε, ή θα έχουμε ένα απεριόριστο budget και θα γίνονται όλες οι εξετάσεις ή θα έχουμε ένα περιορισμένο budget και θα γίνονται περιορισμένες εξετάσεις”. Αυτά τα απλά πράγματα ζητάμε.

Και να δουλεύεις, να πληρώνεις αντιδραστήρια, εργαζόμενους, όλα αυτά τα αναλώσιμα και στο τέλος του μήνα να λες: “Α, τί γίνεται; Στην Ελλάδα ξεπεράσαμε το budget κατά το 60% άρα θα πληρωθώ το 40%”. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό, σε οποιανδήποτε εργασία».

Ερ: Τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα; Θα κάνετε κινητοποιήσεις παρά την τροπολογία;

Απ: Οι εργαστηριακοί ιατροί, συγκεκριμένα οι βιοπαθολόγοι του νομού, σε ποσοστό 90% και παραπάνω έχουμε αποφασίσει κινητοποίηση. Που σημαίνει ότι δεν θα ανοίξουν τα εργαστήριά τους σήμερα (σ.σ. χθες), αύριο (σ.σ. σήμερα), την Παρασκευή, το Σάββατο και, ουσιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσουν αν θα κινητοποιηθούν και για παραπάνω μέρες ή θα λήξει αυτή η κινητοποίηση».

Ερ: Θα προσπαθήσετε, βεβαίως, να συνεχίσετε τον διάλογο με την κυβέρνηση, μπας και βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή, διότι αυτό το πράγμα είναι αδιέξοδο τώρα, όπως είναι. Έτσι;

Απ: «Είναι αδιέξοδο και δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι μοιράζονται χρέη και φτώχεια, διότι αυτή τη στιγμή οι εργαστηριακοί ιατροί μοιράζονται χρέη με το Δημόσιο και φτώχεια μεταξύ τους. Δηλαδή δεν είναι κάποιος εργαστηριακός ιατρός ο οποίος κοιμάται ήσυχος τα βράδια ότι οι δουλειές που έχει κάνει 30 και 40 χρόνια θα τον οδηγήσουν σε μία ήρεμη, σε μία καλή σύνταξη. Τους οδηγούν σε υπέρογκα χρέη, τα οποία οι περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν και γι’ αυτό το λόγο κάθε μήνα, όπως μπαίνει η σύνταξή τους πηγαίνει όλη στον ΕΟΠΥΥ. Για πράγματα που έχουν δουλέψει. Για τα υπέρογκα χρέη που τούς έχουν δημιουργήσει».

Ερ: Εννοείτε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι συνάδελφοί σας οι οποίοι πληρώνουν ακόμη αυτά τα παλαιά χρέη;

Απ: Ακριβώς, ναι. Και υπάρχουν και συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν πεθάνει και τα παιδιά τους έχουν κληρονομήσει το χρέος τους ή έχουνε κάνει αποποίηση κληρονομιάς. Είναι πράγματα πάρα πολύ σοβαρά. Είναι κάτι το οποίο ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Αυτή τη στιγμή, η ιδιωτική Υγεία στην Ελλάδα έχει καταφέρει να ανεβάσει το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών, ιδιωτικά. Δηλαδή σε κανένα κράτος του εξωτερικού δεν έχουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα, το να σού γράφει ο γιατρός κάτι, πας την ίδια μέρα το κάνεις στον μικροβιολόγο ή στον ακτινολόγο, βγαίνει ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας, το οποίο προέκυψε από μηχανήματα υψηλής ποιότητας και με τον σωστό τρόπο, χωρίς φοβερές ουρές και φοβερή αναμονή, διότι το κάνεις ιδιωτικά στη γειτονιά σου. Αυτό δεν υπάρχει πανευρωπαϊκά κάπου. Στο εξωτερικό, σε κάποιες χώρες, άμα ήθελα να πάω σε έναν ιατρό και να κάνω εξετάσεις, ήξερα ότι θα κλείσω ραντεβού σε έναν ιατρό μετά από μια εβδομάδα και θα κάνω εξετάσεις μετά από ένα μήνα. Εδώ, στην Ελλάδα, δεν γίνεται έτσι, όλα αυτά γίνονται σε μία μέρα, στα γράφει ο γιατρός, πάς κάνεις τις εξετάσεις σου, είσαι έτοιμος.

Ειδικά την περίοδο του COVID όλο το κράτος στηρίχθηκε στα ιδιωτικά ιατρεία, επειδή τα νοσοκομεία ήταν κλειστά. Δεν γίνεται τώρα, τα τελευταία 12 χρόνια, να τους γυρνάει την πλάτη και να λέει “δεν με νοιάζει άμα θα κλείσετε”. Γι’ αυτό γίνεται τώρα η κινητοποίηση. Διότι λένε: “Δεν με νοιάζει αν θα κλείσεις, δεν με νοιάζει αν θα πάθεις έμφραγμα από το άγχος σου, δεν με νοιάζει αν τα παιδιά σου θα κληρονομήσουν τα χρέη σου, μάς νοιάζει μόνο να κάνουμε τη δουλειά μας. Kαι η δουλειά μας ποια είναι; Να εξυπηρετούμε καλά και με πολύ χαμηλό κόστος (για μας) τους ασθενείς”. Ε, αυτό ήλθε η ώρα να τελειώσει».

Γ.Π

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ