Αυτά τα «μπόνους» θα έχουν όσοι είναι συνεπείς στο «ραντεβού» τους με την Εφορία

«Επιβράβευση» ή αλλιώς «μπόνους»  θα έχουν οι φορολογούμενοι που  είναι συνεπείς και τακτοποιούν τα χρέη τους  και τις ρυθμίσεις  τους προς την Εφορία . Όπως διαβάζουμε  στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ  έχουν στόχο την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών αλλά και της ανάσχεσης μιας νέας γενιάς χρεών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των αρμόδιων υπηρεσιών  προβλέπονται ορισμένες αλλαγές .Ειδικότερα, τα κίνητρα αλλά και οι διευκολύνσεις που σχεδιάζονται για τους συνεπείς οφειλέτες προβλέπουν:

  1. «Ψαλίδι» στα χρήματα που παρακρατεί η Εφορία για τη χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας σε οφειλέτες οι οποίοι είναι συνεπείς και τηρούν τις ρυθμίσεις τους. Σήμερα όποιος ζητά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή να μεταβιβάσει ακίνητο και έχει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από την Εφορία, ενώ τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης. Βασικά κριτήρια για το «κούρεμα» των ποσοστών παρακράτησης αποτελούν ο βαθμός συνέπειας του φορολογούμενου και οι «ασφαλιστικές δικλίδες» για την έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλών του. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Διαδικασίες-εξπρές για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ.

– Κλιμακωτή μείωση του ποσοστού της παρακράτησης επί των χρημάτων που εισπράττονται ή επί του τιμήματος πώλησης του ακινήτου για όσους έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρύθμιση και την εξυπηρετούν κανονικά. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους.

  1. Ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται βελτιώσεις στη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να κρατά χρήματα , θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ