Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Βασίλης Γεώργαρης είναι ο πλέον κατάλληλος για να περιγράψει την κατάσταση της αγοράς στην πρωτεύουσα του νομού μας, μετά την καραντίνα αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίες μέρες. Σε δηλώσεις του στην hmerisiαkorinthou.gr ο κος Γεώργαρης τόνισε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ενώ χαρακτηριστική είναι η απάντηση που μας έδωσε στο ερώτημα , τι θα γίνει αν χρειαστεί και η Κορινθία να μπει σε lock – down.
Πάντως αυτό που φοβούνται σε όλη την Ευρώπη, το σπιράλ καθόδου της οικονομίας λόγω του κορονωιού, είναι κάτι που θα επηρεάσει και ήδη επηρεάζει και την Ελλάδα με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ήδη βεβαρυμένη από τα μνημονιακά χρόνια οικονομία μας.
Ο Πρόεδρος του Ε.Σ Κ μας είπε:
Γεώργαρης: Η εικόνα είναι ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα. Από την καραντίνα και μετά η αγορά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο της Κορίνθου έχει επηρεαστεί πολύ αρνητικά. Ειδικά τα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου που είναι και το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών, δοκιμάζονται.
Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση την οποία βιώνουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα από την κυβέρνηση και σίγουρα είναι βοηθητικά, αλλά σίγουρα δεν είναι και η λύση του προβλήματος της επιχειρηματικότητας.
Επίσης υπάρχει απαισιοδοξία και ανασφάλεια του κόσμου όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, κάτι που έχει πάντα άμεσο αντίκτυπο στην αγοραστική κίνηση. Είναι από τις χειρότερες χρονιές. Φανταστείτε ότι είναι χειρότερα και από το 2010-11 που ξεκίνησε η κρίση. Και η ίδια εικόνα είναι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Δημοσιογράφος: Αν χρειαστεί και η Κορινθία να μπει σε lock – down;
Γεώργαρης: Τότε θα μιλήσουμε για την « ταφόπλακα» των επαγγελματιών. Αλλά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου δεν υπήρχαν κρούσματα. Ούτε σε προσωπικό, ούτε σε πελάτες, γι’ αυτό και τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά όπως γίνεται στην Καστοριά και στην Κοζάνη αυτές τις μέρες.
Όμως αν κλείσουν τα καταστήματα της εστίασης θα επηρεάσουν και τα εμπορικά γιατί η νεολαία που βγαίνει, για να βγει, θα πάρει ρούχα, παπούτσια, μακιγιάζ κ.λπ.
Δημοσιογράφος: Έχουμε κάποιο στοιχείο τζίρου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά;
Γεώργαρης: Κατά μέσο όρο από πέρσι η αγορά έχει πέσει γύρω στο 50% και σε πολλές περιπτώσεις και ακόμη περισσότερο. Αυτοί που έμειναν «αλώβητοι» είχαν πτώση τζίρου 30-35%.
Δημοσιογράφος: Και η προηγούμενη χρονιά ήταν επίσης χρονιά κρίσης.
Γεώργαρης: Ακριβώς, γιατί το 2019 ήταν κάτω κατά 50% από το 2009. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για κατακόρυφη πτώση.