Γίδα στιφάδο

Υλικά:
2 κιλά γίδα (κατά προτίμηση μπούτι) κομμένο σε μερίδες
2 κιλά κρεμμύδια ξερά μικρά
5-6 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1,5 κουτάλα λάδι
4 φύλλα βάγιας
6-7 γαρύφαλλα
2 ξύλα κανέλας
2 κουταλιές καλό ξύδι
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κρέας, το βάζουμε στη κατσαρόλα με νερό που το καλύπτει και τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν αρχίζει να βράζει ή το ξαφρίζουμε ή πετάμε αυτό το νερό και το ξαναβάζουμε στη φωτιά με άλλο νερό ζεστό. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει πολλές ώρες χωρίς ν’ ανοίγουμε το καπάκι συνέχεια και χωρίς να προσθέτουμε νερό κρύο. Φροντίζουμε από πριν να έχει αρκετό νερό και η ένταση της φωτιάς να είναι μέτρια και σταθερή. Μπορούμε να προσθέσουμε το λάδι. Υπάρχει βέβαια και η μέθοδος της χύτρας που θέλει σίγουρα λιγότερο χρόνο. Όμως η νοστιμιά αυτού του φαγητού είναι στο βράσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο αν είναι δυνατόν σε φωτιά με ξύλα. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι η γίδα πρέπει να βράζει «αμίλητη» δηλαδή χωρίς πολλές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Όταν κρίνουμε ότι έχει σχεδόν βράσει προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά Αν δούμε ότι κρατά αρκετό νερό δυναμώνουμε τη φωτιά για να το «πιεί» πριν ρίξουμε μέσα τα υλικά γιατί τα κρεμμύδια θα αυξήσουν το ζουμί και δεν πρέπει να γίνει ζουμερό. Στα παλιά χρόνια, σ’ αυτή τη φάση οι νοικοκυρές έκαναν κάτι αξιοσημείωτο. Σκέπαζαν τον τέντζερη που έβραζε στη φωτιά και έφτιαχναν ζυμάρι με το οποίο τον «έχριζαν» δηλαδή έκλειναν ερμητικά το καπάκι στο σημείο επαφής με το σκεύος και έτσι το φαγητό έβραζε και κρατούσε όλα τα αρώματα από τα μπαχαρικά που είχε μέσα. Ήταν μια παλιά και αυτοσχέδια χύτρα ταχύτητας.

Πηγή: kokkinorachi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ