Γιώργος Ψυχογιός στη Βουλή: “Η πραγματικότητα εκεί έξω απαιτεί γενναίες κοινωνικές πολιτικές κι όχι ωραία λόγια”

Στην τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός έκανε λόγο για :

“ Αντισυνταγματική και απαράδεκτη τροπολογία που δίνει στους ιδιώτες γιατρούς το δικαίωμα να «νοικιάζουν» χώρο στα δημόσια Νοσοκομεία.
 Οι αποχωρήσεις ιατρών από το ΕΣΥ για τις οποίες μιλάτε επήλθαν με τη διάλυση, την απαξίωσή του και την εξάντληση του προσωπικού.
 Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι ένα ανάχωμα, απέναντι στις ανισότητες, η έξαρση των οποίων έχει γίνει το εφαλτήριο για την άνοδο της ακροδεξιάς.
 Άλλωστε όταν ήταν Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι ανισότητες μειώθηκαν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, με την κοινωνία όρθια στις πιο δύσκολες συνθήκες.
 Οι διατάξεις για την κοινωνική πολιτική είναι “σταγόνα στον ωκεανό”, αποσπασματικές, χωρίς ενίσχυση των Υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα.
 Σε μια κοινωνία που είναι δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ -με την, τελευταία, Βουλγαρία να πλησιάζει- έρχεται η Κυβέρνηση να συγχωνεύσει και να υποβαθμίσει τελικά, κάποιους βασικούς τομείς του κοινωνικού κράτους χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις στη μέριμνα αλλά και σε άλλους πολύ κρίσιμους τομείς, όπως η παρακολούθηση της συμμόρφωσης της χώρας στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, το Συμβούλιο για τον Ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, οι πολιτικές για τους νέους…
 Είναι τουλάχιστον ανέκδοτο να μιλάμε για «ίσες ευκαιρίες» στη χώρα με τις υψηλότερες ανισότητες στην Ευρώπη. Να μιλάμε για «δίκαιες συνθήκες εργασίας» όταν έχουμε έξαρση των εργατικών ατυχημάτων ή για κοινωνική ένταξη με το 33% των δαπανών για την Υγεία από την τσέπη των πολιτών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 14%.
 Επιμένετε το ποσοστό του ΑΕΠ για την στεγαστική πολιτική να είναι στο 1% σε μια χώρα όπου το 85,1% των ηλικιών 18 έως 29 ζει με τους γονείς του!
 Τα προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ο κος Τσιάρας, για τη στέγαση και για τους αστέγους, ξεκίνησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ενώ στα vouchers από περίπου 79.000 παιδιά το 2014 φτάσαμε το 2019 στα 155.000 με 220 εκ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό (ήταν μόλις 12εκ. το 2014) και σήμερα ο αριθμός τους έχει πάλι μειωθεί. Αυτή είναι η στήριξη της οικογένειας και της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής από την κυβέρνηση τα ΝΔ…
 Μιλάτε για “brain drain”, όταν πολλοί νέοι μένουν έξω από τα πανεπιστήμια από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όταν στοχοποιούνται για τις διεκδικήσεις τους για τα Πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουν τη βία
 Ζητήσαμε εδώ και καιρό την παράταση για το πρόγραμμα «Philos» και τους υγειονομικούς στις δομές προσφύγων και μεταναστών και τις δομές Υγείας, αν και για εμάς θα έπρεπε να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά σε μια τροπολογία που κάνει τα νοσοκομεία ιατρεία των ιδιωτών δεν μπορείς να στηρίξεις το παραμικρό.
 Υπάρχει άλλος δρόμος, αρκεί να υπάρχει βούληση, οργάνωση, σχέδιο. Το ίδιο το κράτος μπορεί να κάνει ένα κράτος πρόνοιας, μπορεί να κάνει ένα κράτος δικαίου, αρκεί να διαθέτει συγκεκριμένα εργαλεία, προσωπικό και πόρους γι’ αυτό.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ