Γνωριμία με τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού

Το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι επισκέφθηκε, χθες Πέμπτη 21/3/2024, η Διακομματική Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων. Στόχος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φυλακών, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΚΕΘΕΑ το οποίο συνεχίζοντας αναφέρει:

“Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων των ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΟΚΑΝΑ και 18 ΑΝΩ, καθώς και για τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του προφίλ των κρατουμένων που συμμετέχουν σε αυτά. Παράλληλα συζήτησαν με τα εξειδικευμένα στελέχη για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τους χώρους των προγραμμάτων και γνωρίστηκαν με τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του Μεταβατικού Προγράμματος Συμβουλευτικής και Ψυχικής Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Συζήτησαν μαζί τους για τις ιδιαιτερότητες της ψυχικής απεξάρτησης μέσα στη φυλακή καθώς και για τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης μετά την αποφυλάκιση με την εισαγωγή των ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο κέντρο της Αθήνας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ κ. Χρίστου Λιάπη, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων δομών μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα αλλά και τη στήριξή τους σε εγκαταστάσεις και ανθρώπινο δυναμικό.

Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν ο επιστημονικός υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ κ. Βασίλης Καταγής μαζί με το θεραπευτικό προσωπικό που εργάζεται στις συγκεκριμένες μονάδες εντός φυλακών, ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Δημητριάδης, ο υπεύθυνος των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, ο υπεύθυνος της μονάδας του 18 ΑΝΩ, η διευθύντρια του καταστήματος κράτησης κ. Μαρία Στέφη καθώς και οι αρχιφύλακες αυτού.

Το ΚΕΘΕΑ στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση της εξάρτησης, βελτιώνει διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος, ώστε μέσα από τη φυλακή να δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις κοινωνικής επανένταξης για τα άτομα που αποφυλακίζονται και συμμετέχουν στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες θεραπείας, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στους συμμετέχοντες στο θεραπευτικό πρόγραμμα.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ