Γ. Καρασάββας: «Με τα αδέσποτα στον Δήμο Κορινθίων ξεκινήσαμε από το μηδέν» «Για πρώτη φορά πρόγραμμα που καλύπτει ασθένειες και ατυχήματα των αδέσποτων»

Για το θέμα των αδέσποτων ζώων , ένα θέμα που πολλές φορές οδηγεί σε δυσάρεστα αποτελέσματα , μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Κορινθίων κ. Ιωάννη Καρασάββα. Ο Αντιδήμαρχος  δήλωσε ότι ετοιμάζεται ένα μικρό ενδιαίτημα φιλοξενίας 50 ζώων αλλά και δημοτικό κτηνιατρείο.

Ο κ. Καρασάββας τόνισε ότι οι προκάτοχοί του δεν είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν τις υποδομές, αλλά και να προσλάβουν το απαιτούμενο προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι τώρα να γίνονται  προσπάθειες οι οποίες ξεκινούν από το μηδέν. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πάρα πολλά πράγματα αν δεν υπήρχαν οι 3 φιλοζωικές, τα μέλη των οποίων συνεργάζονται στενά με τον δήμο ώστε να φροντίζουν τα αδέσποτα καθημερινά.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα αδέσποτα του δήμου;

Καρασάββας: Έχουμε πρόγραμμα σίτισης και στειρώσεων, όπως ορίζει ο νόμος.  Έχουμε  σχεδιάσει,  η μελέτη είναι ήδη έτοιμη, ένα ενδιαίτημα χωρητικότητας  50 ζώων και στον ίδιο χώρο θα γίνει και δημοτικό κτηνιατρείο, ώστε να μπορούν να γίνονται εκεί οι εμβολιασμοί και εν γένει η φροντίδα των  ζώων. Και τον επόμενο μήνα, ευελπιστώ ότι θα αγοράσουμε και το ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο για την μεταφορά των ζώων. Όλα αυτά βέβαια έχουν έρθει λίγο πίσω, λόγω της πανδημίας, αλλά και της γραφειοκρατίας.

Πιστεύω ότι θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Δήμο μας, διότι εδώ και δεκαετίες έχουμε πρόβλημα, όπως και σε όλους τους Δήμους, αλλά οι προκάτοχοι δεν ασχολήθηκαν να κάνουν υποδομές. Επίσης δεν ασχολήθηκαν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως ενός κτηνιάτρου, τις εποχές που μπορούσαν. Εμείς έχουμε €350.000 από το ταμείο του Δήμου.

Δημοσιογράφος: Ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθούν;

Καρασάββας: Εμείς είμαστε έτοιμοι και το έργο θα υλοποιηθεί σύντομα, δεν είναι κάτι σύνθετο. Απλώς περιμένουμε τον προϋπολογισμό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, . Θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο 8μηνο θα είμαστε έτοιμοι.

Δημοσιογράφος: Πόσα  αδέσποτα υπάρχουν στον Δήμο;

Καρασάββας: Στην πόλη της Κορίνθου έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά και σε όλο τον Δήμο πάρα πολλά αδέσποτα φιλοξενούνται από φιλόζωους. Τα αδέσποτα είναι πάνω από 15.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου.

Και  δεν είναι μόνο οι στειρώσεις και η τροφή. Για πρώτη φορά έχουμε πρόγραμμα που καλύπτει και τις ασθένειες αλλά και τα ατυχήματα των αδέσποτων.

Και  είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος έχει στενή συνεργασία με τις 3 φιλοζωικές που υπάρχουν στον δήμο μας. Και θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους για την πολύ μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν.  Και είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει και τις φιλοζωικές, οι οποίες πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι ΜΚΟ ή κάτι τέτοιο. Είναι κάποιοι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα και τα φροντίζουν και μάλιστα πολλές φορές κάνουν έξοδα και από την τσέπη τους.

 

Δημοσιογράφος: Σήμερα τι προγράμματα «τρέχουν»;

 

Καρασάββας: Έχουμε €20.000 + ΦΠΑ μόνο για τροφή. Τα προηγούμενα έτη αυτό το ποσό αφορούσε όλο το πρόγραμμα και εμβολιασμούς κ.λπ.

«Τρέχει» ένα πρόγραμμα 120 στειρώσεων και έρχεται και ένα πρόγραμμα «μαμούθ»με το οποίο θα ξεπεράσουμε τις 700 στειρώσεις. Συνολικά είναι γύρω στις €120.000.

 

Δημοσιογράφος: Πως γίνεται η διανομή των τροφών;

 

Καρασάββας: Έχουμε ένα  δίκτυο από ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα φροντίζουν αδέσποτα και αυτοί τα ταΐζουν. Εξάλλου οφείλω να σας πω ότι δεν έχω και προσωπικό για να «τρέξει» όλα αυτά.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Βλέπετε άλλοι δήμοι έκαναν κινήσεις από πολύ παλιά, που ο δικός μας δεν έκανε.

Για να φανταστείτε σε όλο το νομό έχουμε μόνο δύο αδειοδοτημένους εκπαιδευτές. Μπορούσαν οι προγενέστεροι να είχαν λύσει αυτά τα προβλήματα. Εμείς τώρα με τον κ. Νανόπουλο στήνουμε κάτι από το μηδέν.

Θέλω και πάλι να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις φιλοζωικές και τους φιλόζωους του δήμου μας οι οποίοι είναι πάντα δίπλα μου, αλλά κι εγώ είμαι δίπλα τους σε ότι χρειαστούν.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ