Γ. Οικονόμου: “Προχωρούν γρήγορα οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, όπως και η υπηρεσιακή διερεύνηση εντός της ΕΛ.ΑΣ”

Σε συνέντευξη του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» είπε μεταξύ άλλων: «Για να ερμηνεύσουμε, όσα ανακοινώθηκαν χθες, πρέπει να συμφωνήσουμε στην προσέγγιση του προβλήματος, το οποίο είναι η ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο. Αυτό είναι που έχουμε μπροστά μας, που εκδηλώθηκε μπροστά μας με τραγικό τρόπο πριν από δέκα μέρες.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα βίας και παραβατικότητας με αθλητικό υπόβαθρο, που δεν συνδέονται μόνο με τον αθλητισμό, δεν συμβαίνουν κυρίως μέσα στα γήπεδα -θα έλεγα ότι τα τελευταία  πέντε χρόνια συμβαίνουν κυρίως εκτός των γηπέδων και πολλές φορές και σε μέρες που δεν έχουμε αθλητικά γεγονότα- και απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπισή τους, με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς που έχουν να κάνουν και με τους ελέγχους αυτών που έρχονται στα γήπεδα, και με τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε, και με την έρευνα και με την συνολική αντιμετώπιση από την πλευρά των Αρχών αυτού του είδους των οργανώσεων και των διασυνδέσεων που έχουν με άλλες μορφές εγκλήματος.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό χθες υπήρξε μία διευρυμένη σύσκεψη, η ανακοίνωση κάποιων μέτρων, τα οποία έρχονται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα,. Συμπληρωματικά και ακόμα πιο παρεμβατικά στην εφαρμογή ενός νομικού πλαισίου που έχουμε ψηφίσει και διαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια και έφερε ήδη αποτελέσματα. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι έχουν γίνει βήματα.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ενάμιση χρόνο είχαν το θετικό τους αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα, ούτε μπορεί να πει κάποιος ότι η αυστηροποίηση των ποινών μόνη της ή κάποιο μέτρο μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την εγκληματικότητα ή την παραβατικότητα. Με την ίδια λογική έχουμε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε ό,τι αφορά στις ανθρωποκτονίες, εξακολουθούν όμως να γίνονται ανθρωποκτονίες. Το αυστηρό μέτρο είναι κάτι αναγκαίο, πολύ χρήσιμο, πρέπει να εφαρμόζεται, όμως η αυστηρή ποινή από μόνη της δεν αρκεί να εξαφανίσει τις συμπεριφορές παραβατικότητας.

Τα μέτρα που πήραμε, με αιτία την δολοφονία του Άλκη, είχαν ως αποτέλεσμα πρώτα από όλα να συλληφθούν οι ένοχοι, να είναι στην φυλακή με βαριές ποινές. Δεύτερον, ψηφίσαμε έναν αθλητικό νόμο, με αφορμή αυτό το γεγονός, που μας δίνει την δυνατότητα να εφαρμόζουμε και να επιβάλλουμε αυστηρές ποινές όταν γίνονται επεισόδια μακριά από τα γήπεδα και μακριά από τις μέρες τέλεσης των αθλητικών γεγονότων. Δεν είχαμε τέτοια εργαλεία στα χέρια μας. Αν δεν είχαμε αυτό το νόμο, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε στη φυλακή τους δολοφόνους του Άλκη.

Έχουν υπάρξει πάρα πολλές αποτροπές συγκρούσεων με αθλητικό υπόβαθρο σε γειτονιές της Αθήνας, πάρα πολλές παρεμβάσεις, προσαγωγές, εντοπισμοί ανθρώπων οι οποίοι έχουν παραβατικές συμπεριφορές και επιχειρούσαν να εισέλθουν σε αγωνιστικούς χώρους και να δημιουργήσουν επεισόδια. Θέλω να πω κάτι γενικότερο, όχι ως δικαιολογία ή άλλοθι: οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ, που είναι πολύ περισσότερες από τις αστοχίες της, θεωρούνται -και έτσι πρέπει να είναι- από την οργανωμένη κοινωνία ως κάτι αυτονόητο, ως μια υποχρέωση.

Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να αντιμετωπίζει καθημερινά το έγκλημα, την παραβατικότητα σε όλες τις διαστάσεις, και να εμπνέει αίσθημα προστασίας του πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες, εκεί που εκδηλώνονται, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε, να τις αναγνωρίζουμε, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν πρέπει, όμως, να μηδενίζουμε συνολικά την προσπάθεια και το έργο που γίνεται. Ναι, χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα, επιπλέον δράση, ακόμα βαθύτερη ολιστική προσέγγιση, να προσθέσουμε βήματα και δράσεις, να δούμε που έχει χαλαρώσει η αντιμετώπιση της πολιτείας, με βάση το ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ισοπέδωση ή σε μια παραδοχή της λογικής ότι τίποτα δεν έχει γίνει.

Η Αστυνομία θα καταστρώσει τα κατάλληλα εκείνα επιχειρησιακά σχέδια που θα απαντήσουν στις οποιεσδήποτε ανάγκες και στις οποιεσδήποτε προκλήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε. …»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ