Δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας αλλά συστήνεται άμεσος εμβολιασμός

Τα περιστατικά ιλαράς που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη έχουν θέσει σε επιφυλακή και τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας μας . Δεν υπάρχει, προς το παρόν,  έξαρση κρουσμάτων, ωστόσο το Υγείας συνιστά άμεσο εμβολιασμό.

Ειδικότερα, με εγκύκλιό του προτείνει τον εμβολιασμό πολλών κοινωνικών ομάδων που φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως σε Ρομά, ενώ στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, «με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς παρωτίτιδας (εμβόλιo MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις».

Μάλιστα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΟΔΥ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, κας Βασιλικής Παπαευαγγέλου.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Παιδιά , έφηβοι και ενήλικες πρέπει να εμβολιαστούν.

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

o Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

o Εκπαιδευτικοί.

o Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

o Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

o Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.

o Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ?200/μL).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ