Εγκαίνια θεάτρου στο Χιλιομόδι : Φωτογραφίες (video) και οι ομιλίες Υφυπουργών, Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχου , Αντιδημάρχου, Αρχαιολόγου και το μήνυμα του Μ. Μανουσάκη

Τα εγκαίνια του ανοιχτού θεάτρου, Ειρήνη Παππά, στο Χιλιομόδι πραγματοποιήθηκαν , όπως ήδη γράψαμε, χθες το βράδυ παρουσία πολλών επισήμων και πολιτών . Το θέατρο είναι χτισμένο στον λόφο του Νικηταρά. Λίγο πιο ‘κει από το άγαλμα του αγωνιστή του ’21. Το θέατρο είναι 800 θέσεων και κάτω από τις κερκίδες έχουν δημιουργηθεί λειτουργικοί
χώροι για τους ηθοποιούς και τα σκηνικά.
Το θέατρο πήρε το όνομα της μεγάλης ηθοποιού η οποία κατάγεται και αυτή από το Χιλιομόδι.
Ο δήμαρχος Κορινθίων  είπε ότι ο γνωστός σκηνοθέτης και ανιψιός της Ειρήνης Παπά, Μανούσος Μανουσάκης, ανέλαβε ως σύμβουλος του Δημάρχου για τα πολιτιστικά και φυσικά για τη λειτουργία του θεάτρου του ΧΙλιομοδίου.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης απεύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Μετά το πέρας των εγκαινίων, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία Κακογιάννη και με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παπά.
Την εκδήλωση “άνοιξε” ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος :

Β. Νανόπουλος: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους βοήθησαν να γίνει αυτό το έργο, παρά τις όποιες δυσκολίες και που τελικά παραδίδεται σήμερα στον πολιτισμό. Να ευχαριστήσω την σημερινή, αλλά και την προηγούμενη Αρχή στο σύνολό της που στήριξε το όνειρο και το μετέτρεψε σε έργο με όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που πήραν τις κατάλληλες αποφάσεις. Την πολιτική και Περιφερειακή ηγεσία που βοήθησαν σε ότι τους ζητήθηκε. Την ΑΝΒΟΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου. Τους πολίτες του Χιλιομοδίου που ο καθένας με τον τρόπο του στήριξε και βοήθησε.
Για πρώτη φορά το έργο εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τενέας επί δημαρχίας
Χρήστου Χασικίδη. Η μελέτη του έργου συντάχθηκε τον Μάϊο του 2018 και υποβλήθηκε τον
Οκτώβριο του 2018 για ένταξη και χρηματοδότηση , από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης επί δημαρχίας Αλέξανδρου Πνευματικού. Η ένταξη του έργου έγινε επί της δικής μας δημοτικής Αρχής.
Τον Δεκέμβριο του 2019 με αρκετά τροποποιημένη μελέτη. Δημοπρατήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και υπέγραψα τη σύμβαση με τον εργολάβο το 2021. Ο προϋπολογισμός είναι €440.000 εκ των οποίων δημοσία δαπάνη είναι τα €352.000 και ο Δήμος έβαλε €88.000. είναι θέατρο 880 θέσεων και θα φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις, ξεκινώντας μεθαύριο με την παράσταση του εθνικού, του έργου «Μήδεια».
Θα ακολουθήσει φεστιβάλ θεάτρου με συμμετοχές από πολλές περιοχές της χώρας και με
συντονισμό από το κορινθιακό θέατρο, Βασίλης Ρώτας.
Έχουμε συμφωνήσει με τον Δήμο Συρρακουσών για παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Φιλοδοξούμε και σχεδιάζουμε το θέατρο να είναι πόλος έλξης πολλών και σημαντικών
εκδηλώσεων, πέρα από τα όρια του δήμου μας. Από σήμερα και με ομόφωνη απόφαση του
δημοτικού συμβουλίου αυτό εδώ το θέατρο παίρνει το όνομα της Ειρήνης Παπά, η οποία
γεννήθηκε σε αυτό εδώ το χωριό, το Χιλιομόδι και τίμησε την Ελλάδα με το ταλέντο της διεθνώς. Οι επιτυχίες της στο θέατρο και στον κινηματογράφο τίμησαν την Ελλάδα, πρόβαλαν την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό μας. Χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, την λατρεύουν ως ηθοποιό.
Συνολικά έχει λάβει 24 διακρίσεις και βραβεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι το παράσημο του Ταξιάρχη του τάγματος του φοίνικα από την ελληνική δημοκρατία το 1995. Το βραβείο «Ρώμη» το 2008, ενώ το 2009 απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το 2000 τιμήθηκε με τον τίτλο, «Γυναίκα της Ευρώπης».
Απόψε όλοι εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα. Η Κόρινθος δεν ξεχνά και τιμά τους εν ζωή επιφανείς πολίτες της. Γιατί ξέρουμε καλά ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, ώστε αυτός ο δήμος να ξαναλάμψει. Με την λάμψη του Νικηταρά, με την λάμψη της Ειρήνης Παπά αυτός ο λόφος γίνεται σύμβολο για την Ελλάδα.
Το νέο σύγχρονο και όμορφο θέατρο, που αποδίδουμε ολοκληρωμένο, στόχος μας είναι να γίνει για τον τόπο μας ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο.
Το θέατρο είναι ένα δώρο που μας δόθηκε σε κάποια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, από τους αρχαίους Έλληνες. Το θέατρο παράγει πολιτισμό, ανεβάζει το επίπεδο ζωής και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Αυτό έχουμε στο μυαλό μας στον δήμο Κορινθίων και τα επόμενα χρόνια έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στο χώρο του πολιτισμού και για τους ανθρώπους του πολιτισμού, ξεκινώντας εδώ από το Χιλιομόδι. Γιατί ο πολιτισμός είναι για μας υψηλή προτεραιότητα. Φιλοδοξία μας είναι οι Κορίνθιοι που έρχονται στο θέατρο να απολαμβάνουν έργα πολιτισμού, να θυμούνται να βιώνουν και να προχωράνε πιο μπροστά και πιο ψηλά. Δέσμευσή μας είναι να γίνει το θέατρο Ειρήνη Παπά σημείο αναφοράς πέρα από τα όρια του δήμου μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την αποψινή σας παρουσία.

Τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας: Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς. Τα εγκαίνια του θεάτρου Ειρήνη Παπά στο Χιλιομόδι, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την οποία όλοι οι Κορίνθιοι και οι Τενεάτες είμαστε υπερήφανοι. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο. Τα έργα, όπως πολύ σωστά είπατε δήμαρχε, δεν ανήκουν σε ένα πρόσωπο, αντιθέτως μπορώ να πω ότι ανήκουν σε όλους μας, σε όλους τους φορολογούμενους, στην προκειμένη περίπτωση και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους για να είμαστε ακριβείς.
Θέλω να συγχαρώ και τη σημερινή δημοτική αρχή που ολοκλήρωσε το έργο σε χρόνο ρεκόρ και την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία σχεδίασε το έργο, αλλά και την πρώην δημοτική αρχή δήμου Τενέας που οραματίστηκε το έργο. Επίσης πρέπει να συγχαρούμε και την κοινότητα Χιλιομοδίου, όλους όσους βοήθησαν. Και βέβαια την ΑΝΒΟΠΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδότησε, πολύ γενναιόδωρα θα πω, ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία όλων των φορέων και προσδοκούμε σε μέρες πολιτισμού. Καλορίζικο.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς είπε: Είμαι από το Χιλιομόδι, απαντούσε πάντα η Ειρήνη Παπά στην ερώτηση της καταγωγής της. Η ευαισθητοποίηση, η ανάδειξη, ο λόγος της και η παρουσία της η αρχαιοελληνική. Σαν Καρυάτιδα περπατούσε η Ειρήνη και αυτή ήταν πάντα η παρουσία της. Γι’ αυτό ήταν ξεχωριστή και μοναδική.
Για το χωριό μου, το Χιλιομόδι, η τιμή είναι ιδιαίτερη. Λόγω εντοπιότητας, θέλω να σας
καλωσορίσω όλους σας, που τιμάτε με την παρουσία σας τα εγκαίνια ενός χώρου πολιτισμού, που αναφέρεται σε μία μοναδική, ξεχωριστή Χιλιομοδιώτισα, την Ειρήνη Παπά που τίμησε το χωριό μας, την περιοχή, το νομό, την Ελλάδα μας, σε όλο τον κόσμο.
Και θέλω να συγχαρώ όσους συνέβαλαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί ένα έργο αν δεν το παρακολουθήσεις ποτέ δεν τελειώνει.
Μαζί με το Νικηταρά και το θέατρο, όλα μαζί κάνουν εμάς, τους Χιλιομοδιώτες, τους Τενεάτες και τους Κορίνθιους που είμαστε υπερήφανοι. Έχουμε κι άλλους ανθρώπους, όπως τον ανιψιό της Ειρήνης, τον Μανούσο Μανουσάκη που εδώ γύρισε την πρώτη του ταινία.
Εύχομαι πολλές παραστάσεις και όλοι οι επισκέπτες να παίρνουν δύναμη ψυχής.

Ο Βουλευτής Κώστας Κόλλιας τόνισε: Είναι μια μεγάλη τη μέρα για όλους τους Κορίνθιους και τον πολιτισμό μας. Είναι ένα έργο αφιερωμένο στη σπουδαία ηθοποιό μας, στη γυναίκα που τίμησε όλη τη χώρα, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου. Και δίνουμε το όνομά της σε αυτό το θέατρο. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ένα κέντρο πολιτισμού τόσο για την περιοχή μας όσο και για όλη την Ελλάδα. Καλορίζικο και να είναι πάντα γεμάτο.
Ο Βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός είπε: Να δώσω συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν να γίνει αυτό το έργο. Προηγούμενες και  νυν δημοτικές Αρχές και τις αντίστοιχες διοικήσεις των Υπουργείων. Είμαι σίγουρος ότι το έργο θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Θα πρέπει και οι θεατρικές σκηνές να το αγκαλιάσουν. Ο πολιτισμός δίνει πάντα μηνύματα και είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε τις ρίζες μας αλλά και εμπλουτίζει τις τοπικές κοινωνίες.
Εύχομαι πολλές παραστάσεις, αφού έχουμε πολλές δυνατές θεατρικές ομάδες για να το κάνουν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα είπε στον χαιρετισμό της : Είναι μια σημαντική βραδιά κάτω από το βλέμμα του Νικηταρά, κάτω από το βλέμμα της ιστορίας και με τις ανασκαφές που γίνονται στην Τενέα, μπράβο σας που δώσατε σε αυτό το θέατρο σε αυτόν τον ιστορικό τόπο το όνομα της Ειρήνης Παπά. Της παγκόσμιας ηθοποιού, της σύγχρονης Καρυάτιδας, της ερμηνεύτριας διαχρονικών και παγκόσμιων επιτυχιών.
Μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του κ. Νίκα για όσους στήριξαν αυτό το έργο. Εύχομαι σημαντικές παραστάσεις και σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης και παράδοσης σε αυτό το κόσμημα πολιτισμού.

Αρχαιολόγος,  Έλενα Κόρκα: Σήμερα ο δήμαρχος Κορινθίων παραδίδει ένα θέατρο το οποίο προσομοιάζει με τα αρχαία, με σκοπό να αναβιώσει έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της αρχαιότητας. Το θέατρο είναι διδασκαλία αξιών, ιδεών, ακόμα και πολιτικών στοχασμών με λόγο μουσική και μύθο. Η Κόρινθος, από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, επί Περιάνδρου, φιλοξένησε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής, τον Αρίωνα από τη Λέσβο, ο οποίος συνεισέφερε στον διθύραμβο, το άσμα της Διονυσιακής λατρείας, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Άλλωστε εδώ στην Κορινθία ήταν οι απαρχές του θεάτρου με την ψυχαγωγική και ψυχοθεραπευτική του πεμπτουσία.
Το θέατρο παραδίδεται στους Τενεάτες και στην Τενεατική γη που στα χώματά της έσμιξαν
ανατολή και δύση και μεγαλούργησαν αφήνοντας αποτύπωμα στην ελληνική ιστορία.
Ως ανασκαφέας της αρχαίας Τενέας ανακαλύπτω το μεγαλείο της αρχαίας πόλης, από την οποία δεν έλειπαν φυσικά τα θεατρικά δρώμενα. Ήταν και είναι εδώ το θέατρο και η Τενέα είχε δικό της θέατρο και τότε.
Μέσα στην παράδοση αυτού του τόπου γεννήθηκε και γαλουχήθηκε η Ελληνίδα μούσα, Ειρήνη Παπά, που ακτινοβόλησε με την υποκριτική της δεινότητα σε όλο τον κόσμο.
Και τι καλύτερο από το να ηγηθεί αυτού του θεσμού ο Μανούσος Μανουσάκης , ένας άνθρωπος που υποστηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό υποστηρίζοντας και την ανασκαφή μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Εύχομαι να συνδυάσουμε το αρχαίο με το νέο προς όφελος του πολιτισμού.

Νανόπουλος: Να προσθέσω ότι ο Μανούσος Μανουσάκης αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου να είναι σύμβουλός μου για να μας βοηθήσει με τη λειτουργία του θεάτρου.

Μπίτζιος Δημήτρης αντιδήμαρχος: Η Ειρήνη Παπά μας τίμησε όλα αυτά τα χρόνια κι εμείς την
τιμούμε με αυτό το θέατρο. Θέλουμε και ένα μουσείο αρχαίας Τενέας.

Ο χαιρετισμός του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη:
Η φυσική μου παρουσία δεν είναι εφικτή λόγω γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά είμαι παρών σε αυτή τη μεγαλειώδη βραδιά, όπου το όνειρο της Ειρήνης Παπά, γίνεται πραγματικότητα, χάρη στον δήμο Κορινθίων. Φτιάχτηκε ένα σπίτι για το θέατρο, που τόσο αγαπά και υπηρέτησε τόσο πιστά η Ειρήνη. Ένα θέατρο στο γενέθλιο τόπο της. Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή γι’ αυτό και ευχαριστώ και όλους εσάς που τιμάται με την παρουσία σας την συμπατριώτισά μας. Αλλά και η Ειρήνη είναι παρούσα σήμερα με την ταινία της «Ιφιγένεια» που μας παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Κακογιάννη. Καλή θέαση και εύχομαι να χαρούμε το θέατρό μας.

Δείτε εδώ (στο κανάλι μας στο youtube) https://www.youtube.com/watch?v=eY7vaszZcaE απόσπασμα από την ομιλία του δημάρχου ..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ