Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Η οδηγία είναι να περάσει ένα τρίμηνο από τη νόσηση για να γίνεται κανονικά το εμβόλιο

Στη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, δόθηκαν και απαντήσεις για το πότε μπορεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ  Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου  μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου .

Στην ερώτηση Δημοσιογράφου: Όσοι έχουν νοσήσει κάνουν το εμβόλιο; δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

Αναστασία Κοτανίδου: Βεβαίως το κάνουν. Η οδηγία είναι να περάσει ένα τρίμηνο από τη νόσηση για να κάνουν κανονικά το εμβόλιο.

Δημοσιογράφος: Στη γρίπη;

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Μισό λεπτάκι να το αποσαφηνίσουμε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει μια πολύ ξεκάθαρη οδηγία. Μετά την τελευταία νόσηση περνάει το τρίμηνο κάνουν το εμβόλιο. Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ γρίπης και Covid. Ο Covid δεν έχει εποχικότητα. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία οι άνθρωποι να εμβολιαστούν μετά το τρίμηνο. Και κάτι άλλο το οποίο δεν έχει λάβει της προσοχής που θα έπρεπε. Η ανοσία που μας δίνει το εμβόλιο είναι πιο σταθερή σε σχέση με αυτή που αποκτούμε από τη νόσηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν ο πληθυσμός να εμβολιαστεί διότι δεν σημαίνει ότι αν αρρωστήσω είμαι προφυλαγμένος και δεν ξανά κολλάω. Μπορεί να ξανά κολλήσουν και να βρεθούν ακόμα και διασωληνωμένοι, ειδικά οι ηλικιωμένοι. Για αυτό έχει αξία μετά το τρίμηνο να εμβολιαστούν.

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Πάντως, αν μου επιτρέπετε και εμένα να προσθέσω λίγο επειδή κάναμε μια μακροχρόνια μελέτη επιδημιολογική και βλέπουμε την ανοσία του πληθυσμού, βλέπουμε αυτό που είπε η κυρία αναπληρώτρια Υπουργός, ότι τη χειρότερη ανοσία την έχουν αυτοί που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Τη χαμηλότερη και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο δηλαδή χρονικά. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Και το έχουμε αποτυπωμένο και το δημοσιεύουμε κιόλας. Δηλαδή αυτό είναι και ερευνητικό εύρημα. Δεν είναι μόνο η εντύπωση.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να το καταλάβουμε. Το εμβόλιο του Covid πρέπει να το κάνουμε όσο μπορούμε περισσότεροι, μια φορά το χρόνο. Η μόνη διαφορά με τη γρίπη είναι η εποχικότητα. Της γρίπης γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γιατί έχει ένα συγκεκριμένο κύκλο η γρίπη, ο Covid γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους γιατί ο Covid υπάρχει κατά τη διάρκεια του έτους. Εγώ είχα κάνει δόσεις Covid αλλά δεν έχω κάνει το φετινό επικαιροποιημένο. Θα πάω να το κάνω τις επόμενες μέρες. Έκανα λάθος. Θεωρώντας ότι επειδή έχω κάνει τις δόσεις είμαι καλυμμένος, σήμερα ανακαλύπτω βλέποντας τα στοιχεία ότι δεν είμαι καλυμμένος. Είναι τόσο απλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ