Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαϊου

Ως Ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμάται η σημερινή ημέρα,  19η Μαϊου . Η ιστορία αναφέρει: “Στις 19 Μαϊου 1919 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλον τον Πόντο. Μέχρι το 1924 ο Πόντος είχε δεχθεί  μία ανείπωτη θηριωδία. 815 Χωριά ανασκάφηκαν, 1134 Εκκλησίες καταστράφηκαν, 960 Σχολεία γκρεμίστηκαν, 353.000 Πόντιοι εξολοθρεύτηκαν, ενώ περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφτασαν στην Ελλάδα και στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και Σχολεία με μοναδικές αποσκευές τους τις μνήμες και τον πόνο της καρδιάς τους.
Η διαδικασία εξόντωσης των Ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρείς συνεχόμενες φάσεις: Η πρώτη, από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον Ρωσικό Στρατό (1914 – 1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1916 – 1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918 -1923).”
Όμως οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν για αιώνες να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου κι αν έζησαν, στον Πόντο και στη Μικρά Ασία.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς  εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914 – 1923.
Οι μέθοδοι,  που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο» ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ