Ημερίδα για τους υδάτινους πόρους στο Εργατικό Κέντρο : Καθηγητής Κ. Βουδούρης: “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό …”

Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ήταν ο κύριος ομιλητής στην ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η “Πνοή Δημιουργίας” την Τετάρτη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, με θέμα την διαχείριση των υδάτινων πόρων και τον ρόλο των Ο.Τ.Α. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την σημαντική ομιλία του:

“Ήμουνα από τους πρώτους ερευνητές που πήγαμε να υποδείξουμε την καλή θέση που θα κατασκευαστεί το φράγμα του Ασωπού, σε μια ομάδα ειδικών . Μιλάμε πριν το 2000 αυτό, και βλέπουμε σήμερα 24, 25 χρόνια μετά κι ακόμη το φράγμα έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι μία παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας, τα έργα να ξεκινάνε, να μην ολοκληρώνονται και … να χρειάζονται επικαιροποιήσεις μελετών, καινούργιες χρηματοδοτήσεις…για ένα έργο που είναι έργο πνοής για την Κορινθία.

Το πρόβλημα με το νερό είναι σημαντικό. Φέτος, βιώνουμε μια δεύτερη χρονιά ξηρασίας. Αν δείτε, είχα δώσει πάρα πολλές διαλέξεις από τον Μάρτιο μήνα στα κανάλια, γιατί υπήρχε ανομβρία – το ‘χετε ζήσει. Βέβαια μεσολάβησαν κάποιοι μήνες το καλοκαίρι, που είχαμε κάποιες ποσότητες νερού, αλλά αυτό μάλλον δεν λύνει το πρόβλημα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα…..

Οι προτάσεις που κάνουμε εμείς είναι με βάση την τεχνογνωσία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες, στη Μεσόγειο, στο Ισραήλ…

Οι ανάγκες σε νερό καθορίζονται από τον πληθυσμό, από τα στρέμματα της αρδευόμενης γης… Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η πόλη εμφανίζει σχετικά αύξηση (πληθυσμού) παρ’ ότι ο νομός μειώνεται σε πληθυσμό. Βλέπουμε μία σχετικά  μικρή αύξηση (πληθυσμού) που σημαίνει ότι οι ανάγκες σε νερό θα είναι αυξημένες για τα προσεχή χρόνια.

Από άποψη γεωλογίας, δεδομένου ότι το νερό φιλοξενείται μέσα σε πετρώματα, ο δήμος έχει μία πολυπλοκότητα. Έχουμε τη λεκάνη της Βόχας, είναι ένα κομμάτι με το Λέχαιο και τον Άσσο, που έχει παρόμοια προβλήματα, άρα βλέπουμε ότι υπάρχει μία πολυπλοκότητα στο θέμα της γεωλογίας, στα πετρώματα που φιλοξενούνται στην περιοχή. Επίσης ο δήμος δεν είναι ευνοημένος υδρολογικά, δηλαδή δεν πέφτει πολλή βροχή, είναι στο ημίξηρο κλίμα, οι περισσότερες βροχές πέφτουν στην δυτική, ορεινή Κορινθία…

…που σημαίνει ότι δεν έχουμε πολύ νερό. Οι περιοχές του Άσσου, του Λεχαίου και του Περιγιαλίου είναι σε πλημμυρικό κίνδυνο, σε υψηλό κίνδυνο πλημμύρας. Αυτά τα προβλήματα θα τα ζούμε συνέχεια, και τις ξηρασίες και τις πλημμύρες, λόγω και της κλιματικής κρίσης. Αλλά αυτό δεν θα αποτελεί και άλλοθι, σαν τους πολιτικούς, να λέμε ότι φταίει η κλιματική κρίση όταν εμείς δεν κάνουμε έργα υποδομής κατάλληλα, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα……. Αυτά τα θέματα όμως της ξηρασίας και της πλημμύρας θα επαναλαμβάνονται θα επανεμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Άρα αυτό να το πάρουμε δεδομένο. Και κανένας δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιεί σαν άλλοθι “δεν κάνουμε έργα, δεν πρόλαβα, γιατί φταίει η κρίση, φταίει ο ένας φταίει ο άλλος”. Φταίμε και εμείς οι άνθρωποι με τις παρεμβάσεις μας και πρέπει να κάνουμε τα κατάλληλα έργα υποδομής.  Στο παρελθόν πάντα η πόλη είχε πρόβλημα με το νερό…..

Άρα λοιπόν συμφωνούμε σ’ αυτό, ότι πρέπει να κάνουμε κατάλληλα έργα υποδομής. Και θα πούμε ότι αυτά έχουνε και κόστος, δεν είναι τσάμπα η διαχείριση του νερού. Όλες οι ανάγκες σε νερό για όλες τις χρήσεις είτε υδρευτικές είτε αρδευτικές δείχνουν ότι θα αυξηθούν στο μέλλον. Λόγω και της κλιματικής κρίσης. Άρα λοιπόν πρέπει να προνοήσουμε και να κάνουμε όλα τα κατάλληλα έργα τα οποία θα πω παρακάτω στην ομιλία μου.

Άρα οι υδατικοί πόροι βρίσκονται σε πίεση… λόγω και της κλιματικής κρίσης και της αύξησης του πληθυσμού… Θα χρειαζόμαστε περισσότερο νερό στις αλλαγές των χρήσεων γης, στην εντατική γεωργία, προχωράμε τώρα περισσότερο πλέον στην αστικοποίηση και έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα.

Άρα, για ποιους υδατικούς πόρους μιλάμε; Τί είναι αυτοί οι υδατικοί πόροι και τις περιλαμβάνουν; Οι υδατικοί πόροι είναι αυτοί που ξέρουμε όλοι, τα νερά, τα ποτάμια, τα υπόγεια νερά… Αυτοί οι υδατικοί πόροι τους λέμε πρωτογενείς πόρους. Είναι οι συμβατικοί πόροι, αυτοί που χρησιμοποιούμε εύκολα, τους αξιοποιούμε με τις γεωτρήσεις..

Υπάρχουν όμως κι άλλες δυνατότητες να αξιοποιήσουμε και άλλους πόρους; Η απάντηση είναι “ναί”… Υπάρχουν 8 τρόποι για να βρεις νερό από άλλες πηγές, εκτός από τους συμβατικούς υδατικούς πόρους. Αλλά δεν είναι όλοι εφαρμόσιμοι και δεν λύνουν το πρόβλημα σε μεγάλη κλίμακα…..

Θα μιλάμε πάντα ότι μάς λείπει το νερό, θα λέμε ότι υπάρχει υδατικό πρόβλημα στην Κορινθία, αλλά όμως δεν θα λύνεται. Άρα πρέπει να δώσουμε έμφαση λοιπόν στα επιφανειακά πηγαία και υπόγεια νερά, όπου μπορούμε, και στην επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων από τους μη συμβατικούς πόρους, από τους δευτερογενείς πόρους.

Έχουμε και υφάλμυρα νερά, αλλά η αφαλάτωση είναι δύσκολη, θέλει ενέργεια….Άρα λοιπόν πρέπει να δώσουμε έμφαση σ’ αυτά.

Υπάρχει καινούργια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι νόμος του κράτους πρέπει να βελτιώσετε το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ