Υλικά
Μερίδες: 25-30
- 500 γρ. καρύδια
- 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 1½ κούπα ελαιόλαδο
- 25-30 καρφάκια γαρύφαλλου, για διακόσμηση (προαιρετικά)
Σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. μέλι
- 500 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπακλαβά με ελαιόλαδο, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της λαμαρίνας του φούρνου.
- Στρώνουμε 4 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα, επίσης λαδωμένα ένα-ένα.
- Πασπαλίζουμε πάλι με λίγη γέμιση. Βάζουμε άλλα 2 λαδωμένα φύλλα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Τελειώνουμε με 4 λαδωμένα φύλλα και κόβουμε το γλυκό μέχρι κάτω διαγώνια, σχηματίζοντας ρόμβους.
- Καρφώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού 1 καρφάκι γαρύφαλλου, αν θέλουμε.
- Βάζουμε τη λαμαρίνα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
Σιρόπι
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα.
- Βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
- Βγάζουμε από τον φούρνο τον ψημένο μπακλαβά και αμέσως τον περιχύνουμε αργά-αργά με το ζεστό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
- Αφήνουμε τον μπακλαβά με ελαιόλαδο να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 3 ώρες.
Gastronomos.gr