“Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς”. Τί άλλο ζήτησε ο Άγγελος Χρονάς από τον Μάριο Θεμιστοκλέους για την Περιφέρειά μας

Συνάντηση είχε, στις αρχές της εβδομάδας, στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Άγγελος Χρονάς με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κατά την διάρκεια αυτής, ο κος Χρονάς ζήτησε από τον Υφυπουργό να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας  και στα αγροτικά ιατρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και να δοθούν κίνητρα.

Επίσης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης εξέθεσε  στον κ. Θεμισκοκλέους όλα τα ζητήματα που αφορούν στον τομέα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έκανε μία αναφορά σε όλα όσα έπραξε η περιφερειακή Αρχή στην διάρκεια της θητείας της.

Ειδικότερα, επισήμανε τη συνδρομή της περιφερειακής Αρχής προς τις δημόσιες δομές Υγείας, τονίζοντας την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμύριων ευρώ για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία ανέλαβε και τη μισθοδοσία -συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ- του λοιπού επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, κατά την περίοδο της πανδημίας της covid-19.

Παράλληλα, ο Αγγ. Χρονάς πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια παρέλαβε και διέθεσε 20 ασθενοφόρα, μέσω ΕΣΠΑ, για τα Κέντρα Υγείας στις 5 Π.Ε. ενώ μέχρι τώρα έχει διαθέσει 70 απινιδωτές σε φορείς και όπου αλλού ζητήθηκε.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Υγιεινής διατροφής για 1.200 μαθητές το οποίο υλοποίησε με επιτυχία η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ στάθηκε και στην απήχηση των προληπτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια με δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπ, καθώς και για τον καρκίνο του δέρματος, στις οποίες έχουν εξεταστεί πάνω από 16.000 κάτοικοι της περιοχής.

ΕΚΑΒ

Στην ίδια συνάντηση, ο Αγγ. Χρονάς μετέφερε στον Υφυπουργό το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, ενώ επισήμανε παράλληλα πως θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία 4 νέων κόμβων του ΕΚΑΒ σε Αρκαδία,  Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία, καθώς ήδη υπάρχουν προμελέτες για τους χώρους εγκατάστασής τους.

Αναγκαία, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ότι είναι και η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην Πελοπόννησο, επειδή -όπως είπε στον Υφυπουργό- αρκετοί καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα ή στην Πάτρα με ό,τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογική και οικονομική τους επιβάρυνση.

Τέλος, όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον Υφυπουργό Υγείας να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει συμμετοχή στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων εκπροσώπων της Περιφέρειας -καθώς και στα Δ.Σ. των ΥΠΕ-, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει άμεση αποτύπωση του Χάρτη Υγείας της Περιφέρειας και αναδιοργάνωσή του με έμφαση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Υγείας και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Μ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε τον κ  Χρονά ότι οι 52 από τις 246 θέσεις που υπάρχουν στην νέα προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό, αφορούν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τέλος, διευκρίνισε πως η παράταση για το λοιπό επικουρικό προσωπικό είναι ετήσια και όχι εξάμηνη, όπως κυκλοφόρησε σε μέσα ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ