Κραυγή απόγνωσης στέλνει ο κλάδος εστίασης στη Μεσσηνία. Οι επαγγελματίες του νομού έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στο οποίο ζητείται η ουσιαστική συνδρομή της πολιτείας προς τον συγκεκριμένο κλάδο και επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, , τα εξής:
“Οι επαγγελματίες της εστίασης είναι σε απόγνωση. Βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη και όχι μέτρα ανακούφισης.
Στόχος της επιστολής σε καμία περίπτωση δεν είναι η άσκηση οποιασδήποτε κριτικής, αφού είναι απόλυτα κατανοητό πως κράτος και κοινωνία αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες.
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και να παρουσιάσουμε τα αδιέξοδα που βρίσκεται ένας κλάδος ο οποίος προσφέρει εργασία σε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών της χώρας μας. ..
Τι πήρε η εστίαση το 2020 από το κράτος ως βοήθεια για το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με κρατική εντολή, για έξι μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο);
Τίποτα!
Τι πήρε για τους υπόλοιπους μήνες, με υποχρεωτικούς περιορισμούς στη χωρητικότητά της κατά 30% έως 50% ή περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας της;
Τίποτα!
Όλα τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν ήταν ετεροχρονισμένα, με πολλές στρεβλώσεις, ξεπερασμένα χωρίς να δίνουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις. Το σύνολο των μέτρων κρίνονται από τον κλάδο ως ανεπαρκή. Είναι παρωχημένα και τα περισσότερα δημιουργούν εντάσεις και τριβές με του εταίρους μας. (Ενοικιαστές, προμηθευτές, τράπεζες, Εφορία, ταμεία).
Τι περιμέναμε;
Πιο γενναίες αποφάσεις. Ποιο συγκεκριμένα μέτρα και ουσιαστική στήριξη…..
Δεν είμαστε επαίτες. Έχουμε επενδύσει αποταμιεύσεις και κεφάλαια χρόνων, που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και τα βλέπουμε να χάνονται. Απαιτούμε να σκύψετε στο πρόβλημα ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Ο κλάδος της εστίασης έχει πραγματικά πληγεί και σε επίπεδο επιχειρηματιών και σε επίπεδο εργαζομένων.
Δεν θέλουμε μέτρα πυροσβεστικά. Θέλουμε μέτρα ουσιαστικά και συγκροτημένα, απολύτως κοστολογημένα, βιώσιμα, μόνιμου χαρακτήρα ώστε να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, αυτή τη δύσκολη περίοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος. ….
Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει βάθος 5ετίας και να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια προβλήματα του κλάδου….
Ο σχεδιασμός σας πρέπει να είναι άμεσος και να γνωστοποιηθεί στην κοινωνία. Η ανασφάλεια επιχειρηματιών και εργαζομένων δεν βοηθά στην ψυχολογία μας. Κάντε μας να νιώσουμε σημαντικοί! Το ξέρουμε, μας το έχετε πει αρκετές φορές. Ηρθε η ώρα όμως να το δείξετε με πράξεις. Τολμήστε, σχεδιάστε το αύριο της εστίασης τώρα”.