Παραδίδεται σήμερα το μεσημέρι από τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα το έργο της προστασίας της όδευσης της Αρχαίας Διόλκου στον Ισθμό

Παραδίδεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα το προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ έργο προστασίας της όδευσης της Αρχαίας Διόλκου, στην περιοχή του Ισθμού .

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε, χρηματοδότησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και σήμερα, παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα, είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσής του από την Περιφέρεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Σκοπός του εν λόγω έργου ήταν η μακροχρόνια προστασία της όδευσης της Αρχαίας Διόλκου από την θαλάσσια διάβρωση, ώστε να ακολουθήσουν οι εργασίες συντήρησης των μελών, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει ανέλκυση των διάσπαρτων βυθισμένων μελών του μνημείου, δημιουργία θαλάσσιου φράγματος κατά μήκος της διόλκου και σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτήν, που κατασκευάστηκε κατά τμήματα με πρανή θωρακισμένα από φυσικούς ογκόλιθους λατομείου και κατά τμήματα με κατακόρυφο μέτωπο που διαμορφώνεται με προκατασκευασμένα πλωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Θυμίζουμε ότι το πολύ σημαντικό αυτό έργο , η κατασκευή της διόλκου στην Αρχαιότητα προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με τον τύραννο Περίανδρο της Κορίνθου .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ