Πώς μπορούν η Τέχνη και ο Πολιτισμός να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας με προβλήματα στην ψυχική τους Υγεία; Δήλωση Χρίστου Δήμα

Το ΥΠΠΟ, από τον Απρίλιο 2023, υλοποιεί πιλοτικά το καινοτόμο έργο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία. Το έργο, όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού , είναι πιλοτικό και χρηματοδοτείται με 8.200.000 ευρώ από το ΤαμείοΑνάκαμψης.

➡ Περιλαμβάνει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, το οποίο υλοποιεί το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής», καθώς και την ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων συνεργασίας των Εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟ Πολιτιστικών Φορέων με Φορείς Ψυχικής Υγείας.

Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί η μελέτη σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις της επαφής των ασθενών με την τέχνη και τον πολιτισμό, η διαδικασία και οι τρόποι συμμετοχής των ασθενών ως ωφελούμενων και των πολιτιστικών φορέων ως παρόχων και τέλος η εποπτεία και αξιολόγηση του προγράμματος με σκοπό τη βελτιστοποίησή του.

➡ Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού καλεί στην Α’ φάση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος τους Εποπτευόμενους και Τακτικώς Επιχορηγούμενους Πολιτιστικούς Φορείς του να διεξάγουν σε συνεργασία με Φορείς Ψυχικής Υγείας, Πιλοτικές Δράσεις Θεραπείας μέσω Τέχνης.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, δήλωσε μεταξύ άλλων: “(…)Πρόκειται για πιλοτικό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό και καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της αντίληψης για την ψυχική Υγεία ενισχύοντας την αξία της συμπερίληψης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.(…)”

Ο Κορίνθιος Υφυπουργός Χρίστος Δήμας από την πλευρά του μεταξύ άλλων τόνισε πως : “(…)Είναι μία πρωτοποριακή δράση, η οποία ενσωματώνει τις τέχνες στην προληπτική και συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής Υγείας ή και ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής τους Υγείας.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ