Σε πολύ φιλικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Σε πολύ καλό κλίμα, που σε τίποτα δεν θύμιζε τις προηγούμενες προστριβές μεταξύ των δύο χωρών, διεξήχθη η επίσκεψη και η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρέθηκε το πρωί για λίγες ώρες στη χώρα μας . Μάλιστα οι δηλώσεις των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν το πολύ καλό κλίμα . Οι δύο ηγέτες διαβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους τη βούλησή τους οι σχέσεις των δύο χωρών να κινηθούν από εδώ και στο εξής σε “ήρεμα νερά” ενώ υπεγράφη και η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσαν ότι οι όποιες διαφορές των δύο χωρών μπορούν αν επιλυθούν ειρηνικά .

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης: «Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. (…) Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι βαδίζουμε σε πιο ήρεμο μονοπάτι. Οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά, οφείλουμε να διατυπώνουμε τις διαφωνίες και εάν αυτές επιμένουν να μην οδηγούν άμεσα σε κρίσεις». Από την μεριά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  είπε: «Είμαστε δύο αδέρφια, υπάρχει βούληση να λύσουμε τις διαφορές μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό , προσθέτοντας: «Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας. (…) Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Και η επόμενη φάση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ