Συμπεράσματα από την διαδικτυακή συζήτηση της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ με τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους της Κορινθίας

«Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας». Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την διαδικτυακή συζήτηση με τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους της Κορινθίας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας την Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής . Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα  της συζήτησης η Ν.Ε , μεταξύ άλλων, αναφέρει : 

«Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κόσμος του εμπορίου και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων καθώς και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης ανέδειξε η διαδικτυακή σύσκεψη που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το βράδυ της Πέμπτης 17ης Δεκεμβρίου. Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων της Κορινθίας και οι εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων που συμμετείχαν, εξέπεμψαν δραματικό μήνυμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ζήτησαν στοχευμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή της εμπορικής τάξης της χώρας. Η διαδικτυακή συζήτηση που μεταδιδόταν ζωντανά μέσω Facebook συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 3.350 θεατών.

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, Βασίλης Γεώργαρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου και Πρόεδρος της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Παγώνης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, Αναστασία Λάμπρου, η πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Λουτρακίου, Ανδριάνα Κουρούκλη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων, Νίκος Θεοδοσάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατίου, Ευάγγελος Τσάκωνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας, Απόστολος Καραχοντζίτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σχίνου, Γιώργος Λάμπρου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, Αναστάσιος Μποζίκης και ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν πως η κυβέρνηση επέλεξε έναν ανορθόδοξο τρόπο για το μερικό άνοιγμα του εμπορίου, ο οποίος έχει οδηγήσει σε σύγχυση τους καταναλωτές και σε απελπισία τους επαγγελματίες. Το περίφημο click away έγινε για να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ίδια η ύπαρξη των οποίων εκλαμβάνεται ως πρόβλημα από την κυβέρνηση που μιλά για επιχειρήσεις – ζόμπι και τις οδηγεί σταδιακά στον αφανισμό.

Επισημάνθηκε ότι ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν εμπορικά κάποιες περιφέρεις της χώρας οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν οξύ επιδημιολογικό πρόβλημα, επελέγη για πολιτικούς λόγους η κάθετη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που πνίγει τον εμπορικό κόσμο πολλών περιοχών.

«Η επιχειρηματικότητα είναι διασωληνωμένη από τις 7 Νοεμβρίου» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων, Νίκος Θεοδοσάκης, επισημαίνοντας ότι το Πάσχα θα φανούν τα αποτελέσματα του Χειμώνα που διανύουμε όταν θα οδηγηθούν σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παγώνης μίλησε για δραματικά Χριστούγεννα που θα περάσει ο εμπορικός  κόσμος.

Για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατίου, Ευάγγελος Τσάκωνας τόνισε πως δεν επαρκεί, δεν παρέχεται ισότιμα με ορθολογικό τρόπο σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο, ενώ οι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν μέσα σε ποιες συνθήκες θα κληθούν να την επιστρέψουν, προειδοποιώντας πως η πτώση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμπαρασύρει πολύ κόσμο στην ανεργία.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν πραγματικά τις επιχειρήσεις τα οποία υιοθετήθηκαν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει προτάσεις  όπως:

  • Ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα, εφόσον πρόκειται συνολικά για ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 4 δις. ευρώ
  • Να καθιερωθεί ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες
  • Να παγώσουν άμεσα οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και να υπάρξει συνολική ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας
  • Να καταργηθεί άμεσα το τέλος επιτηδεύματος και να παγώσει η προκαταβολή φόρου όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση
  • Να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση
  • Να ανοίξει η συζήτηση για την μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους το οποίο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας
  • Να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που αποκλείονται από τις συστημικές τράπεζες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ