Το Φθινόπωρο τα νέα εμβόλια στη χώρα μας ώστε να καλύπτουν και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις – Τί είπε ο Υπουργός Υγείας

O Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ1 αναφερόμενος, μεταξύ άλλων,  στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση είπε:

«Η χώρα με πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε και ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση συνολικά με τις υποχρεωτικότητες έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να είμαστε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους τόσο στην πρώτη τη δεύτερη αλλά και στην πρώτη αναμνηστική δόση την τρίτη.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην τέταρτη δόση αφενός επειδή απευθύνεται σε πολύ μικρότερο πληθυσμό, αφετέρου διότι υπάρχει και μια προσδοκία των πολιτών που δεν είναι παράλογη, ότι είναι προτιμότερο να εμβολιαστώ το Σεπτέμβριο, υπάρχει μία τέτοια λογική, να είμαι πιο οχυρωμένος εν όψει του χειμώνα, δεν έχουμε την κινητικότητα που είχαμε άλλες περιόδους.

Και γι΄ αυτό το λόγο εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι ναι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, γιατί οι ευάλωτες ομάδες δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να προστατευθούν από τη μόλυνση απλώς που μπορεί τα επικαιροποιημένα εμβόλια να σε προστατεύουν και από μολύνσεις, πρέπει να προστατευθούν από τη νόσηση τη βαριά και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν.

Όμως θεωρούμε απολύτως λογικό ότι μέσα στο πλαίσιο ότι υπάρχει η αντίληψη ότι θέλω να εμβολιαστώ με το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο, υπάρχει ένας πληθυσμός που κάθεται και περιμένει να δει τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Εμείς ξέρουμε ότι και οι δύο τουλάχιστον εταιρείες η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις τεχνικές δοκιμές. Είναι δύο οι φάσεις των εμβολίων, είναι να προστατεύουν από την όμικρον γενικώς ως προς τη μόλυνση και ειδικά ως προς τις τελευταίες παραλλαγές που έχουμε.

Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά όπως καταλαβαίνετε επειδή υπάρχει εγκριτικό επίπεδο πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων αλλά αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να είναι απόλυτο γιατί συνδέεται απολύτως με τις εγκριτικές διαδικασίες.

Εμείς πάντως σε μια συνεννόηση με τις εταιρείες οι παραγγελίες μας μεταφέρονται, δηλαδή αυτά που ήταν να παραδοθούν εντός του καλοκαιριού έχουν μεταφερθεί να παραδοθούν το Φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ