Φέτος η αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκινά με ισχυρά νέα “‘όπλα” – Με ποιούς τρόπους ο κρατικός μηχανισμός σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον πύρινο εφιάλτη

Οι φωτιές κάθε χρόνο στοιχίζουν πολύ ακριβά στη χώρα μας και φυσικά και στο νομό μας. Άνθρωποι χάνονται στις φλόγες , χιλιάδες στρέμματα γης γίνονται στάχτη , δάση εξαφανίζονται, περιουσίες καταστρέφονται, Πυροσβέστες και εθελοντές  κινδυνεύουν και το κράτος χάνει πολλά χρήματα .

Όμως τη φετινή περίοδο τα μέτρα προστασίας αυξάνονται πολύ και ο κρατικός μηχανισμός είναι αποφασισμένος να μην ζήσουμε καταστροφές όπως των προηγούμενων χρόνων.  Έτσι θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές , δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας απελευθερώνονται.

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Εξάλλου η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πιο ισχυρή  με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Τέλος, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε Αρχαιολογικούς χώρους

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Έτσι η κρατική μηχανή θα ριχτεί με όλα αυτά τα μέσα στην μάχη με τις πυρκαγιές .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ